Sötpotatisbiffar i tortillabröd
2 port
1½ dl kokta gröna eller röda linser
½ sötpotatis, 125 g
1 vitlöksklyfta
½ röd lök
1 ägg
½ dl ströbröd
2 msk vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk spiskummin, mald
1 krm svartpeppar, mald
1 krm sambal oelek
1 msk flytande matfett
Vitlöksdressing
1 dl matyoghurt
½ tsk oregano
½ krm salt
½ krm svartpeppar, mald
Till servering
2 tomater
½ rödlök
4 salladsblad
4 tortillabröd fullkorn
Gör så här
- Lägg 1½ dl kokta konserverade linser i en sil. Skölj dem och lägg dem i en skål.
- Tvätta eller skala ½ sötpotatis. Riv sötpotatisen grovt. Lägg det rivna i skålen.
- Skala 1 röd lök. Hacka ½ rödlök fint (andra halvan sparas till salladen). Lägg den hackade löken i skålen.
- Skala och pressa 1 vitlöksklyfta i skålen.
- Knäck i 1 ägg. Lägg i ½ dl ströbröd, 2 msk vetemjöl, ½ tsk salt, ½ tsk spiskummin, 1 krm svartpeppar och 1 krm sambal oelek. Blanda. Låt stå cirka 5 minuter.
- Skölj en skärbräda med vatten, torka inte av den.
- Spola händerna med kallt vatten, torka inte.
- Rulla 4 bollar av smeten. Platta ut bollarna till biffar. Lägg dem på skärbrädan.
- Häll 1 msk flytande matfett i en stekpanna. Sätt spisplattan på medelvärme. Låt matfettet bli ljusbrunt.
- Stek biffarna ca 3 minuter på varje sida.
- Gör dressingen: Häll 1 dl matyoghurt i en liten skål. Lägg i ½ tsk oregano, ½ krm salt och ½ krm svartpeppar.
- Skölj 2 tomater. Skär tomaterna i skivor. Skölj 4 salladsblad. Torka dem torra med hushållspapper. Skär ½ röd lök i skivor.
- Ta fram 4 tortillabröd.
- Servera biffarna i tortillabröd med salladsblad, skivade tomater, skivad lök och vitlöksdressing.