Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Baljväxter med många möjligheter

Baljväxter är ett samlingsnamn för olika sorters ärter, bönor och linser. De olika arterna och sorterna ger oss en stor variationsrikedom för att kunna laga, baka och utveckla många olika typer av smakliga produkter och rätter. Alla olika sorter, färger, smaker och konsistenser ger en fantastisk möjlighet att tillaga olika rätter och att baka. Gemensamt för baljväxter är att fröerna utvecklas i skyddande baljor/skidor och att de, förutom att vara goda, har många miljö- och hälsofördelar. 

Miljöfördelar
Större andel växbaserat på tallriken har många miljöfördelar ur flera olika aspekter som t ex biologisk mångfald, för våra pollinatörer och jordhälsa, jordanvändning och att bakterier på baljväxternas rötter kvävegödslar helt naturligt, utan omvägen via djuren eller konstgödning.

Näringsrika
Baljväxterna är näringsrika. De innehåller t ex bra med protein, fiber, antioxidanter och olika mineraler. Livsmedelsverket uppmanar oss att äta mer baljväxter, gärna en portion varje dag. Livsmedelsprocesser som t ex fermentering och groddning kan öka tillgängligheten av mineraler som annars är lite svåra för kroppen att ta upp. Samtidigt minskar dessa processer, liksom tillräcklig blötläggning och kokning sannolikheten för gaser.

Tillaga rätt
Baljväxter innehåller även vissa antinutritionella ämnen, i varierande grad. Dessa behöver minskas genom rätt tillagning. Olika individer har varierande känslighet för dessa ämnen och kan ge symtom som gasighet, försämrat näringsupptag och illamående. Men i små mängder kan de också vara hälsosamma. Därför behöver olika baljväxter behandlas på olika sätt.

Folder - tillagning och användning
I en folder framtagen för Skånes Naturskyddsförening finns det samlad information om baljväxternas fördelar, hur de ska tillagas och användas. Folderna är tänkt att vara underlag även för de som vill anordna Foodjams med baljväxter som tema och innehåller därför även tips för hur en lyckad Foodjam kan anordnas och det finns kort information om livsmedelshygien.

Foldern är sammanställd av Cecilia Sassa Corin, matkonsult på Hushållningssällskapet Västra som också skriver här på hungrig.nu. Foldern hittar du som pdf på Skånes Naturskyddsförening.

Linser är lättlagade och variationsrika. Gotlandslins, belugalinser och små gröna linser är kokfasta delikatesslinser med mycket smak. Utmärkta i t ex sallad, grytor, röror och andra rätter där man inte önskar dem mosiga. Grönbruna större linser och de skalade röda linserna kokar lätt sönder och passar bra i t ex grytor, soppa och mixade röror där den redande effekten önskas och passar.

Prisvärd, bra mat
Alla baljväxter är bra miljöval, men allra bäst är att köpa närproducerade, ekologiska baljväxter. Mest ekonomisk brukar det vara att köpa torkade baljväxter och blötlägga (behövs i de flesta fall) och koka dem själv. Koka gärna mycket på en gång och frys ner i lagom "doser". När du inte själv vill göra detta arbete kan det vara skänt att veta att de praktiska, färdigkokta baljväxterna som kan köpas i t ex tetraförpackning också är hälsosamma och bra.

Att äta baljväxter tillsammans med spannmål är mycket klimatsmart och är en bra grund i en  varierad och blandad mathållning.

 

Läs mer om: Linser , Sötlupin , Bondböna/åkerböna , Grönskördade åkerbönor ,