Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Falsk ostkaka

Squashpudding skulle den kunna heta, men smaken av mandel och ev bittermandel för tankarna direkt till ostkaka. Den äts också på samma sätt med bär eller sylt och grädde för den som så önskar. På bilden är den falska ostkakan gjord av oskalad squash. Det blir en ljus, grön färg och smaken är jättegod. Personligen gillar jag den bäst lätt ljummen eller kall. En riktig favorit på sensommaren och hösten när squash har sin högsäsong. Också en bra rätt att laga om du fryst ner squash.

10 dl tärnad squash
5 dl mjölk eller mjölk blandat med grädde
5 msk mjöl
4 ägg
1 dl socker
½ dl sötmandlar, ca 30 st (kan uteslutas)
ev 2 droppar bittermandelarom eller 1-2 finriven bittermandel

 

  1. Ugn 200 grader.
  2. Skala squashen om skalet är grovt och om du vill ha en ljus ostkaka. Tärna squashen i mindre bitar. Koka bitarna mjuka i vatten tills bitarna är mjuka. Sila av vattnet ordentligt. Mosa bitarna med en gaffel, potatispress eller mixa slätt med en mixerstav.
  3. Vispa ner mjölet i lite av mjölken så det blir en slät, klimpfri smet. Häll på resten av mjölken och ev grädde.
  4. Vispa ner ägg och socker.
  5. Finhacka mandeln och blanda ner i smeten.
  6. Häll ev i bittermandelaromen eller finriv och blanda i bittermandel.
  7. Häll i den mosade squashen. Blanda väl.
  8. Smörj en ugnsform och häll i smeten.
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
  10. Låt svalna innan servering.
  11. Servera kakan med sylt och vispad grädde.