Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Halländsk grönkål

Långkål kallas denna rätt ibland, den halländska grönkålen. Det är en rätt som ofta funnits på julborden i Halland men som så många andra rätter spridit sig till flera delar av landet. Den kan kortfattat beskrivas som fräst grönkål som kokas med grädde och smaksätts med buljong eller skinkspad och med fördel äts till t ex skinka, korv och köttbullar av valfria varianter. Och inget hindrar att äta både grön-, röd- och brunkål (om magen tål).
Jag lagar alltid den den halländska grönkålen på färsk grönkål för att kunna få en grövre konsistens på grönkålen än vad den frysta grönkålen erbjuder.
Men jag förbereder innan jul. I första steget ansar, kokar och hackar jag grönkålen och fryser ner. Själva sluttillagningen gör jag strax innan det är dags att äta. Då är grönkålen tinad (eller åtminstone nästan tinad), den fräses, jag späder med grädde och smaksätter med buljong/buljongpulver (eller skinkspad).

Det där med skinkspad är ju inte så lätt. Många köper färdigkokt skinka och då blir det inte så mycket till skinkspad, kanske lite att använda till smaksättningen i steg 2. Och om steg 1 görs innan jul är det ovanligt med skinkspad. Jag kokar i grönsaksbuljon eller bara saltat vatten så kan alla som undviker animalier av olika slag äta av samma grönkål.

Steg 1:

Grönkål
Buljong eller skinkspad

Steg 2:

Kokt och grovhackad grönkål (ca 400 g kokt)
Flytande matfett eller smör, 1-2 msk
Grädde (kan fungera med lite olika sorter, men det ska ändå bli lite krämigt, inte för magert alltså), ca 2 dl
Buljong eller skinkspad
Peppar
Ev salt eller mer buljongpulver

Steg 1:
1. Skölj grönkålen noggrant och repa bort de grova stjälkarna.
2. Koka upp en stor gryta med skinkspad eller vatten + buljong.
3. Lägg i grönkålen och låt det koka tills den är mjuk. En del kokar länge, en del kortare. Jag brukar nog koka ca 15-20 minuter.
4. Häll av i ett durkslag och låt grönkålen rinna av. Låt svalna lite och pressa ur vätska.
5. Hacka grönkålen på en skärbräda. Lite lagom grovt/fint beroende på hur mycket struktur du vill ha i grönkålen. När grönkålen är kall, lägg den i lagom portioner i fryspåsar och frys.

 

Steg 2:

1. Tina grönkålen.
2. Hetta upp en stekpanna med matfett. Fräs grönkålen i fettet. Späd med grädde och buljong eller skinkspad. Låt det koka in. Späd med mer grädde och spad tills det blir en bra konsistens och smak. Smaka av med peppar. Servera!

 

Läs mer om grönkål