Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Luftig pannkaka med blåbär

En luftig och god pannkaka som passar som dessert efter t ex soppa, som ett lättare kvälls- eller mellanmål eller varför inte till helgfrukost.

Istället för blåbär kan t ex hallon, vinbär eller bitar av äpple passa. Ex kan lite extra socker vara gott på syrliga bär eller lite malen kanel på äpplen.

4 port som dessert

3 ägg
1½ dl mjölk
1 ¼ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 + ½ msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl blåbär
1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse
1 msk flytande matfett

  1. Ugn 225 °C.
  2. Lägg i en skål vetemjöl, salt, 1 msk socker och vaniljsocker.
  3. Häll i mjölken och vispa till en slät smet. Vispa ner äggen.
  4. Ställ in en stekpanna i ugnen som tål hög ugnsvärme. Gärna i gjutjärn.
  5. Blanda blåbär, ½ msk socker och potatismjöl eller majsstärkelse.
  6. Ta ut stekpannan och häll i 1 msk flytande matfett och rör runt.
  7. Häll smeten i stekpannan. Lägg blåbären på blåbären.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Den kommer att bli fluffig under gräddningen men sjunker sedan ihop.
  9. Pannkakan är god både varm och kall. Den är god tillsammans med lite yoghurt, keso eller kvarg (ca 10% fett). Om bären känns sura kan lite extra socker strös över bären.