Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Foto: Thomas Carlén

Jordgubbs- och rabarberpaj med vit choklad

Pajen är härligt sötsyrlig med rabarber och jordgubbar. Den lagas enkelt direkt i formen utan att degen har passerat någon bunke. Jättegott, men med minimalt med disk och liten arbetsinsats. 

2 port

2-3 späda rabarberstjälkar(ca 100 g)
8 jordgubbar (ca 80 g)
½ msk potatismjöl
1½ msk socker
2 msk vetemjöl
½ dl havregryn
25 g vit choklad
2 msk flytande matfett

Till servering: vaniljglass

  1. Ugn 200°C.
  2. Skala rabarberstjälkar om de är grova. Skär dem sedan i tunna bitar.
  3. Dela jordgubbar i 2-4 bitar.
  4. Lägg de skurna stjälkarna och jordgubbarna i en mindre pajform.
  5. Strö över potatismjöl och blanda runt med en sked.
  6. Hacka vit choklad fint.
  7. Strö över rabarber- och jordgubbsblandningen: socker, vetemjöl, havregryn, hackad vit choklad och ringla över flytande matfett.
  8. Ställ pajen i mitten av ugnen.
  9. Ställ alarm på 20 min. Pajen är klar när den har fått fin färg.
  10. Servera pajen varm, ljummen eller kall med t ex vaniljglass.

Variation: Använda gärna andra bär eller frukt. Havregryn kan bytas mot råg- eller kokosflingor.

Läs mer om rabarber