Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Rostad spetskål med örter och nötter

Den rostade spetskålen är krispig på utsidan och mjuk och saftig inuti. En smakrik örtolja och rostade nötter serveras till. Den passar som en förrätt eller som tillbehör till mat. Serveras den som huvudrätt så servera bröd till.

2 port som huvudrätt, 4 port som förrätt

1 medelstor spetskål, röd eller vit
1½ msk kallpressad olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad mejram (eller annan valfri torkad ört)
1 krm salt
½ krm nymalen svartpeppar

Örtolja:
½ dl kallpressad rapsolja
1 dl blandade färska örter (exempelvis mynta, persilja och basilika)
½ vitlöksklyfta
½-1 msk färskpressad lime eller citron
1 krm salt
nymalen svartpeppar

Topping:
½ dl rostade nötter av valfritt slag (20 g)
20 g riven smakrik ost (valfritt)

  1. Värm ugnen till 225°C. Ta eventuellt bort de yttersta bladen från spetskålen, skär sedan i kvartar och placera bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda samman olja, pressad vitlök, mejram, salt och peppar. Pensla kålen noga runt om.
  3. Baka i mitten av ugnen i 30 minuter, tills kanterna fått färg och blivit krispiga. Vänd kålen efter halva tiden.
  4. Rosta nötterna i torr, het stekpanna. Låt svalna.
  5. Örtolja: Mixa alla ingredienser med en mixerstav till en slät olja. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg spetskålen på ett fat, ringla över örtolja och strö över rostade nötter. Riv eventuell över smakrik, riven ost.

 

Läs om spetskål