Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Pankopanerade potatisskivor

75 olika sätt att tillaga potatis, som är källan till receptet, är en passande titel på en kokbok om potatis. Panerad potatis beskrivs i kokboken som en mellanrätt men vi ser att den har en given plats tillsammans med både kött, fisk, en växtbaserad gryta eller varför inte som en ensamrätt tillsammans med rårörda lingon.
Vi har tagit oss friheten att döpa om rätten till ”Pankopanerad potatis”. Att ströbrödstypen panko används beror på att ytan får en mycket god, krispig och frasig textur. Panko är ett jäst vetebröd som är torkat och strimlat till tunna luftiga brödflingor.

4 port

8 potatis
1 ägg
2 dl panko
1 krm salt
flytande matfett eller olja till stekning

  1. Koka potatisen, gärna med skalen på*.
  2. När potatisen är kall skalas den och skärs i skivor.
  3. Vispa upp ett ägg i en tallrik.
  4. Blanda panko och salt på en annan tallrik.
  5. Panera potatisskivorna i uppvispat ägg och sedan i panko.
  6. Stek potatisskivorna i matfett.

* När potatis kokas med skal på och får kallna får de oftast en benägenhet att hålla ihop bättre när den skärs i skivor.

Recept- och fotokälla: Svensk potatis /potatis i tiden.

Fotograf: Thomas Carlén

Ursprungsrecept källa: 75 olika sätt att tillaga potatis, 1917

Fler historiska men moderniserade recept finns på potatisitiden.se