Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Kål- och potatispudding

Det är alltid praktiskt med ”all-i-ett maträtter”. Detta recept är också ett bra exempel på hur överbliven kokt potatis lätt kan användas till en maträtt dagen efter. I puddingen kompletteras potatisen och vitkålen med äpplets syra och sötma. Använd gärna svenska äpplen som just har den fina kombinationen som passar så bra in här.

4 port

250 g kokt kall potatis, skalad (ca 400 g rå potatis med skal)
500 – 750 g vitkål eller kålrabbi
1 gul lök
1 msk matfett
3 äpplen

Äggstanning:
2 ägg
5 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 km vitpeppar, malen

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en ugnsfast form.
  2. Skär kålen i tärningar eller fina strimlor och koka dem mjuka.
  3. Skär potatisen i tunna skivor. Skala och hacka löken. Fräs potatis och lök långsamt i matfettet.
  4. Skär äpplen i tunna skivor.
  5. Varva kål, potatis, lök och äpplen formen.
  6. Äggstanning: Vispa sammans ägg, mjölk, mjöl, salt och vitpeppar och häll det över puddingen.
  7. Grädda puddingen i ugnen i 30–40 min eller tills den har stelnat.

Servera gärna med lingonsylt eller bacon.

Recept- och fotokälla: Svensk potatis /potatis i tiden.

Fotograf: Thomas Carlén

Ursprungsrecept källa: Stora kokbokens kristidsnyckel – år 1942

Fler historiska men moderniserade recept finns på potatisitiden.se