Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Rostad aubergin med kryddiga kikärter och apelsinsallad

Det var något av det godaste jag ätit på länge. En mustig kryddkompositioner som passar väldigt bra till sötman och syrligheten från apelsinerna. Därtill en lätt beska från ruccola och persilja samt lite hetta från chili.
Den bakade auberginen är mjuk och krämig, ärtorna och mandeln är knapriga och salladen är saftig. Smakerna binds sedan samman ytterligare med lite syrad havre fraiche eller matyoghurt! Jag säger bara, mums!
Det är många ingredienser, jag vet. Men det blir jättgott!

4 port

4 auberginer (eller 2 stora)
salt

Kryddblandning till auberginerna:
4 finhackade vitlöksklyftor
4 tsk spiskummin
4 tsk mald koriander
2 tsk paprikapulver
½-1 tsk chiliflakes (eller lite sambal oelek)
½ dl rapsolja
saften av 1 citron (ekologisk)

Kryddiga kikärtor eller sötlupiner
5 dl kokta sötlupiner eller kikärtor (ca 2 tetrapack á 400 g)
3-4 rödlökar
1 tsk mald kanel
½ tsk mald ingefära
½ tsk chiliflakes (eller lite sambal oelek)
2 msk rapsolja
Saften från ½-1 citron (kan uteslutas)
salt, svartpeppar

Apelsinsallad
4 apelsiner
½ dl rostad sötmandel (eller andra nötter eller frön)
½-1 kruka persilja
ca 30 g ruccola (eller andra gröna blad)
ev ½ dl russin (kan uteslutas)
½ msk rapsolja
ev salt
svartpeppar
 

Till servering: någon form av syrad yoghurtprodukt (mjölk-, havre- eller sojabaserad). Eventuellt bröd

  1. Dela auberginen på längden i halvor. Skåra ett rutmönser i fruktköttet. Strö över lite salt och låt stå ca 30 minuter.
  2. Ugn 225°C. Täck en plåt med bakplåtspapper.
  3. Blanda kryddblandningen till auberginen.
  4. Torka bort vätskan som bildats på auberginen. Lägg auberginen på plåten. Fördela kryddblandningen på fruktköttet.  Baka i mitten av ugnen ca 45 minuter eller tills auberginhalvorna är riktigt mjuka.
  5. Skär rödlökarna i halvor och sedan i ca 1 cm tjocka skivor. Blanda lök med ärter/bönor och kryddor i en stekpanna. Rosta tills löken är mjuk och ärterna är krispiga och gyllenbruna. Har du en varmluftsugn eller två ugnar, så kan rostningen med fördel göras i ugnen samtidigt som auberginen bakas. Då tar det ca 15 minuter.
  6. Skala apelsinerna. Dela dem i halvor och skär dem i skivor. Grovhacka mandel och persilja. Varva på ett fat; apelsin, persilja, ruccola och strö över rostad mandel och eventuellt russin. Stänk över lite olja och mal över lite svartpeppar. Jag tyckte inte det behövdes något salt.
  7. Lägg kikärtsröran på de mjukbakade auberginhalvorna och servera dem med apelsinsallad, lite yoghurt och eventuellt bröd.