Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Potatissallad med sparris och gröna ärtor eller bönor

Ugnsrostad potatis blandas här med en mild vitlöks- och senapsdressing och serveras med grön sparris, gröna ärtor samt rostade hasselnötter. Det kan bli en hel rätt. För variation kan sparris bytas mot t ex sugersnaps eller hericuts verts och ärtorna mot gröna soja- eller bondbönor.

800 g sommarpotatis
1 msk rapsolja till plåten
salt

50 g rostade hasselnötter (eller mandel)

2 knippen grön sparris (eller frusen)
100 g frusna gröna ärtor, soja- eller bondbönor
ev färsk spenat eller andra gröna blad

Dressing:
1 vitlöksklyfta
3 msk rapsolja
2 msk citron- eller limejuice
1 msk flytande honung eller sirap
½-1 msk grovkornig senap
2 krm salt
svartpeppar

  1. Ugn 225°C.
  2. Skrubba potatisen och dela den i halvor, kvartar eller lagom stora bitar. Lägg bitarna på en långpanna med bakplåtspapper och rapsolja. Stek i ugnen ca 30 minuter. Krydda med salt.
  3. Torrosta hasselnötterna i en stekpanna.
  4. Bryt bort den grova delen av sparrisen och skär sparrisen i 3-4 cm långa bitar. Slå på kokande vatten och låt stå 3-5 min. Spola dem sedan med kallt vatten och låt rinna av. Det går bra att använda frusen sparris som bara tinas.
  5. Tina ärtor eller bönor.
  6. Gör dressingen. Pressa vitlöken och skaka ihop med övriga ingredienser.
  7. Blanda potatisen med dressingen.
  8. Varva på ett fat potatis, sparris, spenat och ärtor. Strö över de rostade hasselnötterna. Servera som ensamrätt eller tillsammans med fisk, mjukkokta ägghalvor, vegoalternativ, fågel eller kött.