Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Potatissallad á la Idun

Sväng ihop en färgrik potatissallad! Den passar att göra året om för den är baserad på råvaror som i princip finns hela året. Men visst är det extra gott att göra den på färskpotatis, kokta knipprödbetor och nyskördad sallad. Tänk så mycket gott det går att snabbt fixa till med kokt, kall potatis som bas.

4 port

500 g kokt kall potatis, skalad (ca 650 g rå potatis med skal)
2 rödbetor, kokta
½ isbergssalladshuvud
2 msk kapris

Salladsdressing:
1 äggula
2 krm salt
½ tsk senap
½ msk vitvinsvinäger
1 tsk kaprisspad
1½ msk olja
2 msk grädde

  1. Skär potatisen i skivor eller bitar.
  2. Skär rödbetor i strimlor eller bitar.
  3. Skölj och strimla sallaten.
  4. Allt blandas tillsammans med kapris i en salladsskål.
  5. Blanda äggula, salt, senap, vitvinsvinäger och kaprisspad.
  6. Tillsätt olja och grädde sist. Häll dressingen över salladen. Blanda och smaka av.

Recept- och fotokälla: Svensk potatis /potatis i tiden.

Fotograf: Thomas Carlén

Ursprungsrecept källa: 

Fler historiska men moderniserade recept finns på potatisitiden.se

Ursprungsrecept källa: Iduns kokbok, år 1911