Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Potatiskaka som dessert med smak av citron 

En saftig och god kaka med kokt kall potatis som kan ätas ljummen eller kall med bär eller sylt. Passar både till fika och dessert. Receptet är moderniserat med inspiration från ett äldre recept.

Att potatis har använts i brödbakning kan nog tillskrivas olika skäl. Potatis är en stärkelsekälla och passar bra i bröd och kakaor. Potatis kan odlas överallt och odlas i alla sorters jordar samt ger mycket i skörd som även räcker för användning i bröd och kakor. Ytterligare ett skäl har varit att under kristider använda potatis när tillgången till spannmål var begränsad.

300 g kokt kall potatis, skalad (ca 450 g rå potatis med skal)
1 msk matfett
2 msk socker
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 äggulor
5 droppar bittermandel
Skal och saft av en ½ citron
2 äggvitor

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en form, ca 23 cm i diameter
  3. Riv potatisen och smält matfettet, blanda samman i en bunke.
  4. Blanda socker och mjöl. Tillsätt mjölk och vispa ner äggulorna.
  5. Tillsätt potatismoset, bittermandelolja, citronskal och citronsaft.
  6. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  7. Lägg smeten i formen och släta till ytan.
  8. Grädda i ugnen ca 45 min.
  9. Servera med valfri sylt.

Recept- och fotokälla: Svensk potatis /potatis i tiden.

Fotograf: Thomas Carlén

Ursprungsrecept källa: Krigstidskokboken, år 1918

Fler historiska men moderniserade recept finns på potatisitiden.se