Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »
En saftig och god kaka med kokt kall potatis som kan ätas ljummen eller kall med bär eller sylt. Passar både till fika och dessert. Receptet är moderniserat med inspiration från ett äldre recept.
Att potatis har använts i brödbakning kan nog tillskrivas olika skäl. Potatis är en stärkelsekälla och passar bra i bröd och kakaor. Potatis kan odlas överallt och odlas i alla sorters jordar samt ger mycket i skörd som även räcker för användning i bröd och kakor. Ytterligare ett skäl har varit att under kristider använda potatis när tillgången till spannmål var begränsad.
300 g kokt kall potatis, skalad (ca 450 g rå potatis med skal)
1 msk matfett
2 msk socker
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 äggulor
5 droppar bittermandel
Skal och saft av en ½ citron
2 äggvitor
Recept- och fotokälla: Svensk potatis /potatis i tiden.
Fotograf: Thomas Carlén
Ursprungsrecept källa: Krigstidskokboken, år 1918
Fler historiska men moderniserade recept finns på potatisitiden.se