Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fruktomelett

Detta är en fruktig och luftig dessertomelett som gräddas i ugnen. Eftersom den innehåller potatis är den ändå ganska matig och kan med fördel serveras som mellanmål eller fika. Den är godast att äta varm eller ljummen.

Variera den genom att tillsättas och använda säsongens bär och frukt eller vad som finns i frysen. Ursprungsreceptet har över 100 år på nacken men har moderniserats för att passa dagens måttenheter och köksutrustning.

4 port

160 g kokt kall potatis, skalad (ca ca 300 g rå potatis med skal)
1 ¾ dl mjölk
3½ msk mjöl
15 g matfett
2 äggulor
2 tsk socker
½ krm salt
2 äggvitor

Fyllningen kan varieras utifrån tycke och smak

Exempel på fyllning
1 äpple
1 banan
ca 1½ dl jordgubbar

  1. Sätt ugnen på 200°C. Smörj en ugnsform.
  2. Blanda mjölk och mjöl i en kastrull, lägg i matfettet.
  3. Koka upp mjölkblandningen så att den tjocknar och blir till en kräm.
  4. Låt krämen svalna.
  5. Riv den kokta potatisen fint.
  6. Rör ner äggulor, socker, salt och den rivna potatisen i ”mjölkkrämen”.
  7. Vispa äggvitorna och vänd ner dem i potatissmeten.
  8. Skiva banan och äpple och lägg i den smorda formen. Sprid ut jordgubbar i formen.
  9. Bred ut potatiskrämen över frukten.
  10. Grädda omeletten ca 45 minuter, tills den har stelnat och fått fin färg.

 

Recept och fotokälla: Svensk potatis /potatis i tiden.

Fotograf: Thomas Carlén

Källa: 205 - 75 olika sätt att tillaga potatis, år 1917

Fler historiska och moderniserade recept kan du hitta på: potatisitiden.se