Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Matjessill med knipprödbetor, färskpotatis och örtolja

Sommar betyder färsk potatis, späda knipprödbetor, färsk rödlök och sill. Härlig sommarmat som blir extra festlig när den serveras med dillolja. Maträtten är god både med varma eller kalla potatisar och rödbetor.

4 port

500 g färsk potatis
ca 500 g färska knipprödbetor
2 burkar matjessill á 200 g (eller 4 hela filéer)
1 liten röd lök, finhackad (eller gräslök)
ev lite gräddfil

Dillolja:
½ dl hackad dill (frusen kan gå bra)
rivet skal av ca ½ citron
1 msk pressad citron
2 msk rapsolja
ca 1 msk vatten
lite salt, peppar

  1. Skrubba rödbetorna och koka dem mjuka med skalet på. Låt lite av blasten och rottråden vara kvar. När de är klara ta av skalet.
  2. Skrubba och koka potatisen tills de är ca 94°C i kärnan (i mitten).
  3. Mixa ihop alla ingredienserna till dilloljan. Smaka av.
  4. Skala och finhacka löken
  5. Låt lagen rinna av sillen.
  6. Lägg upp rödbetor, potatis och sill på tallrikar.
  7. Droppa dillolja på tallriken med hjälp av en tunn sked (eller häll dilloljan i en flaska med hällpip och ringla eller droppa örtoljan över på det sättet).
  8. Strö över finhackad rödlök.
  9. Servera ev med lite gräddfil.

 

Läs mer om:

Matjessill , Rödbetor , Koka färskpotatis med precision