Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Potatistårta med äpplemos

Sagolikt god tårta med sötsyrligt äpplemos mellan halvsega tårtbottnar. Toppad med söt, krämig grädde blir det en härligt god tårta. Den har befriande få och enkla ingredienser.  Tårtbotten innehåller kokt kall potatis. Perfekt när du råkar ha lite potatisrester i kylskåpet. 

Detta tårtrecept är ursprungligen hämtat ur ”Kokbok från Göteborgs skolkök” från 1913. Vi har moderniserat receptet något och anpassat det till nutida bakning.

Kakor:
200 g kokt kall potatis, skalad (ca 350 g rå potatis med skal)
4 dl mjöl
2 msk socker
200 g matfett

ca 2 dl äpplemos
1½ dl vispgrädde

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200° C.
  2. Pressa eller riv den kokta potatisen och lägg i en skål. Tillsätt mjöl och socker, blanda.
  3. Finfördela matfettet i potatismoset med en gaffel, med fingertopparna eller i matberedare till en smidig deg.
  4. Ta upp degen på arbetsbänken, dela degen i tre delar. Kavla ut varje del mellan bakplåtspapper till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter, kakan ska få vacker gulbrun färg.
  6. Låt bottnarna kallna.
  7. Strax innan serveringen: Bred äpplemos mellan de kalla tårtbottnarna.
  8. Vispa grädde. Bred den vispade grädden på tårtan.
  9. Garnera gärna med t ex citronmeliss eller mynta.

Fler historiska spännande recept finner du på www.potatisitiden.se

Ursprungsrecept källa: ”Kokbok från Göteborgs skolkök”, 1913

Foto: Svensk Potatis/Thomas Carlén