Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Äggost från Bohuslän

I Bohuslän serveras ofta äggost vid festliga tillfällen. Det allra vanligast är att äta äggost som dessert tillsammans med någon typ av bär eller sylt. Gärna björnbärsylt eftersom dessa bär trivs bra i det Bohusländska landskapet.
Osötad äggost passar också bra till sill. Något överraskande kanske men egentligen inte konstigare än att sill passar bra med crème fraiche, gräddfil och ägg.

Det är inte svårt att göra äggost, men det kräver lite tid att sakta sjuda upp och låta vasslen rinna av ordentligt. Det finns många olika recept och vilket som är det bästa råder det delade meningar om. Lätt syra och värme gör att proteinerna stelna och ostar sig. Det vanligaste är att använda syra från gräddfil, filmjölk eller ättikssprit men det förekommer även att citronsaft används.

Ostmassan brukar ösas upp i speciella äggostformar av trä, plast eller metall. För dig som inte har någon äggostform så fungerar det bra att lägga en ren, fuktig handduk i ett durkslag eller en sil och ösa upp ostmassan i den.

Vasslen som blir över kan användas som brödspad.

En stor form eller två mindre 

8 ägg
5 dl filmjölk
4 l mjölk
½-1 dl socker

  1. Knäck äggen och plocka bort äggsnoddarna. 
  2. Vispa samman ägg och filmjölk i en tjockbottnad gryta. Häll på mjölken. Värm sakta och försiktigt under omrörning längs botten tills det sjuder. Låt det sjuda tills mjölken ystar sig. Ett enkelt sätt är att sätta i en termometer, låt plattan vara på knappt halvvärme och sätta termometerns larm på 85 grader. Rör någon gång då och då, och när termometern larmar är det dags att titta till äggosten lite mer noggrant. Massan ska inte koka för då blir äggosten hård.
  3. När ostmassan flyter upp och samlar sig så tas grytan från värmen och får stå i ca 5 minuter. När jag gör äggost enligt detta recept brukar vätskan vara ca 91-93˚ när ostmassan samlar sig. Vasslen blir mer genomskinlig, nästan lite åt grönt faktiskt.
  4. Ställ äggostformen i ett kärl som kan fånga upp vasslen som rinner av. Placera formen ovanpå exempelvis ett upp och nerpå vänt tefat så formen inte står direkt i vasslen som droppar ner. Fånga upp ostmassan med hjälp av en hålslev och lägg ostmassan i äggostformen. Strö ev lite socker mellan varven.
  5. När äggost kallnat så placera den i kylen och låt den stå att rinna av ytterligare några timmar.
  6. Stjälp upp äggosten på ett fat i samband med serveringen. Servera med färska bär eller sylt.