Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Nuggets med morötter, lök och örtkryddor

Hirs och amarant är rikt på mineraler och protein och är naturligt fria från gluten. Båda blir lätt lite klistriga och passar bra att ha som basen i en boll, biff eller nugget. Skölj båda sorterna innan tillagning för att få bort en del av bitterämnena (saponin).
Dessa grödor är ofta importerade med försöksodlingar pågår i Sverige och snart ska vi kunna hitta inhemskt producerad amarant.

Servera nuggets med t ex coleslaw och bönsallad eller wokade grönsaker. De är också goda att dippa i en sås som du gör på aprikoser och dijonsenap.

Detta är en uppskattad rätt hemma. De är goda att lägga i en sallad eller lunchbox och är jättegoda att äta kalla. Jag äter dem gärna som mellanmål istället för en macka.
 

2 dl hirs eller amarant
6 dl vatten
2 gul lök, finhackad
2 dl finriven morot
2 msk olja
1 tsk rosmarin
2 tsk timjan
½ dl sesamfrön
2 msk chiafrön
3 msk dijonsenap
1 tsk salt, ca
1-2 krm svartpeppar

Aprikosdipp
10 aprikoser
1 dl vatten
1 dl yoghurt, gräddfil eller vegetariskt alternativ
salt, peppar
 

  1. Dela aprikoserna i mindre bitar med kniv eller sax. Slå på varmt vatten och låt stå under tiden du gör smeten till nuggets.
  2. Skölj hirsen i en sil tills sköljvattnet är alldeles klart. Koka sedan upp den med vatten och lite salt. Låt koka på medelvärme utan lock tills allt vatten har försvunnit. Lägg på ett lock och låt vila under ca 10 minuter. (Hirsen kan också blötläggas över natten och koktiden blir då kortare
  3. Värm ugnen till 200 grader.
  4. Hacka löken fint och riv moroten fint. Fräs grönsakerna i rapsolja med rosmarin och timjan tills de blir mjuka. Ta bort från värmen och tillsätt sesamfrö, chiafrö, dijonsenap, salt, peppar och den kokta hirsen. Mixa allt med en stavmixer så det blir en kladdig smet.
  5. Stek ett stekprov och smaka av. Krydda ev mer.
  6. Forma små nuggets och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla dem med olivolja på båda sidorna. Rosta dem i ugnen i 15 minuter. Vänd sedan på alla nuggets och kör dem i ugnen i ytterligare 5-10 minuter eller tills de blir gyllenbruna. Eller stek dem i stekpanna helt enkelt i stekpanna i stället för i ugn.
  7. Servera omgående med aprikos-dijondipen och t ex wokade grönsaker eller coleslaw.
  8. Mixa aprikoserna tillsammans blötläggningsvattnet och dijonsenapen. Smaka av med någon form av yoghurtliknande produkt, salt och peppar.

Originalrecept från Saltå Kvarn, något justerat