Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »
Hirs och amarant är rikt på mineraler och protein och är naturligt fria från gluten. Båda blir lätt lite klistriga och passar bra att ha som basen i en boll, biff eller nugget. Skölj båda sorterna innan tillagning för att få bort en del av bitterämnena (saponin).
Dessa grödor är ofta importerade med försöksodlingar pågår i Sverige och snart ska vi kunna hitta inhemskt producerad amarant.
Servera nuggets med t ex coleslaw och bönsallad eller wokade grönsaker. De är också goda att dippa i en sås som du gör på aprikoser och dijonsenap.
Detta är en uppskattad rätt hemma. De är goda att lägga i en sallad eller lunchbox och är jättegoda att äta kalla. Jag äter dem gärna som mellanmål istället för en macka.
2 dl hirs eller amarant
6 dl vatten
2 gul lök, finhackad
2 dl finriven morot
2 msk olja
1 tsk rosmarin
2 tsk timjan
½ dl sesamfrön
2 msk chiafrön
3 msk dijonsenap
1 tsk salt, ca
1-2 krm svartpeppar
Aprikosdipp
10 aprikoser
1 dl vatten
1 dl yoghurt, gräddfil eller vegetariskt alternativ
salt, peppar
Originalrecept från Saltå Kvarn, något justerat