Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Frasvåfflor med potatis

Våfflor är en klassiker i vår svenska matkultur. Att lägga potatis i våfflan gör att den blir lite matigare. Våfflan kan serveras med sylt och grädde men färskt frukt eller bär lyfter våfflan ytterligare en dimension.

Eller prova den lite otraditionellt med syrad grädde, rom eller räkor och hackad rödlök.

300 g kokt kall potatis, skalad (ca 450 g rå potatis med skal)
225 g vetemjöl (3 ¾ dl)
½ l mjölk
1-2 msk matfett, gärna flytande
Ev 1 tsk bakpulver

Ca 1-2 msk matfett till våffeljärnet

  • Smält matfett och låt det svalna (om inte flytande matfett används).
  • Blanda vetemjöl och hälften av mjölken till en jämn smet.
  • Riv potatisen.
  • Rör resten av mjölken, den rivna potatisen och matfettet. Blanda väl och låt smeten stå ca 1 timma för att svälla.
  • Tillsätt bakpulver om lite fluffigare våfflor önskas.
  • Hetta upp ett våffeljärn. Pensla våffeljärnet med smält matfett/flytande matfett.

Lägg på ¾-1 dl smet. Grädda våfflorna gulbruna. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Receptkälla: potatisitiden.se  Foto: Thomas Carlén

VåffeldagenAnvänd våffeljärnet på olika sätt , Fravåfflor med variation