Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Kladdkaka utan ägg och mjölk (kan göras glutenfri)

Detta är en kladdkaka med kraftig chokladsmak. Passa tiden noga. Tiden är svår att ange för det beror lite både på ugnen och hur stor form kakan bakas i.
Det går utmärkt att göra kakan vegansk. Den kan också göras glutenfri med glutenfri mix och genom att byta iMat mot matlagningsgrädde. Jag har också testat att göra den med bondbönsmjöl. Då påminde den i konsistens om en kaka som är bakad på mandelmjöl och chokladsmaken blev mycket fyllig med en lätt syra.

3 dl vetemjöl (eller glutenfri mix eller bondbönsmjöl)
2 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g hackad mörk choklad (mjölkfri)
2 msk ljus sirap
2 dl Oatly iMat grädde (har "låg halt gluten", använd vanlig matlagningsgrädde för glutenfri)
1,25 dl flytande mjölkfritt matfett (eller 125 g fast som smälts)

Kokos eller ströbröd (ev glutenfritt) och mjölkfritt margarin till formen

  1. Sätt på ugnen på 175°C.
  2. Smörj en form (ca 20 cm i diameter) med margarin och strö den med kokos eller ströböd (ev glutenfritt).
  3. Mät upp alla torra ingredienser i en bunke.
  4. Hacka chokladen och blanda detta med de torra ingredienserna
  5. Blanda ner margarinet (smält först om det är fast), grädden och sirapen. Rör om till en slät smet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda mitt i ugnen på 175° i 15-20 minuter. Observera att detta endast är en riktlinje, hur pass länge den ska stå inne skiljer sig från en ugn till en annan.
  8. Låt kakan svalna och toppa med färska bär och pudra över lite florsocker