Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »
Skalade, mogna bondbönor är snabblagade. Bondbönor kan ibland vara svåra att få tag i, vilket egentligen är märkligt, eftersom de passar så bra att odla i Sverige. De håller på att få en renässans i Sverige så håll ögonen öppna. Du kan ibland hitta dem i special-, vego- eller gårdsbutiker, i orientbutiker eller på nätet.
Torkade bondbönor är ganska mjöliga och de faller lätt sönder när de kokas. Genom att koka dem i en syrlig sås som i detta recept så håller de hopp bättre. Såsen passar bra att servera till t ex pasta eller gryn eller att använda i exempelvis en lasagne.
1 dl skalade, torkade bondbönor (90 g) – blöttläggs gärna ca 3 timmar eller längre
2 gula eller röda lökar
1-2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2-3 msk tomatpuré
ca 400 g krossade tomater
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk socker eller något annat sött
ca 2 dl vatten
1 tsk timjan eller annan örtkrydda