Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Bildkälla: Livsmedelsverket 

Bäst före och sista förbrukningsdag

Med bra förvaring och hantering behöver mat inte kasseras i onödan, vilket är positivt både för ekonomi och miljö. Bilden ovan tillsammans med texten förklarar hur du ska tolka datummärkningen och vilka saker du behöver ta hänsyn till för att avgöra matens kvalitet.

Genom att förvara maten på rätt sätt blir kvaliteten och hållbarheten bättre.

Tre avgörande faktorer:
• Bästa temperatur
• Rätt förpackning
• Anpassad förvaringstid

Temperatur och syre

Datumet på förpackningen gäller om livsmedlet förvarats i anvisad temperatur i obruten förpackning. Förvaras maten i högre temperatur än vad förpackningen anger blir hållbarheten kortare och vise versa. Mjölk och filprodukter som förvaras i 8 grader brukar hålla ungefär så länge som bäst före-datumet anger, men om mjölken istället förvaras i 4 grader kan den stå upp till 2 veckor efter att datumet passerat. Smaka dig fram! Smakar de gott så är de bra.
Om en vara är förpackad i vacuum eller i livsmedelsgas (gas med sänkt innehåll av syre) förkortas hållbarheten efter öppnandet. När syret kommer till kan fler bakterier växa till. Det anges ofta på förpackningen hur lång hållbarheten är efter öppnandet. Ibland kan det vara mer ekonomiskt att köpa flera små förpackningar än en stor.

Skilj på bäst-före och sista förbrukningsdag

Sista förbrukningsdag används på känsliga livsmedel (till exempel köttfärs eller färsk förpackad fisk). Om sista förbrukningsdag passerat ska maten inte ätas.  Ät upp, frys in eller tillaga istället maten innan datumet för sista förbrukningsdag passerat. Maten får inte säljas om datumet har passerat. Men en livsmedelsföretagare kan tillaga (upphetta) maten senast den dagen och sälja den som till exempel en färdigrätt.

Bäst före-datum är den vanligaste märkningen och används på mindre känsliga livsmedel. Det är snarare en kvalitetsmärkning än en säkerhetsmärkning. Dessa livsmedel kan i de allra flesta fall användas efter att datumet passerat, så länge maten smakar och luktar gott. Mat får säljas efter att datumet passerat om kvaliteten fortfarande bedöms vara bra. I de flesta fall kan dina sinnen avgöra om maten kan ätas eller inte.
En del personer tycker till och med att det kan vara en fördel att köpa mat som närmar sig bäst före-datum. Kött kanske kan ha hunnit möras lite extra under lagringen och den lagrade osten har fått en mer utpräglad smak.
 

Undantag

En person som har nedsatt immunförsvar eller är gravid ska undvika viss mat där hållbarhetsmärkningens datum närmar sig. Det gäller bland annat kylvaror som rökt och gravad fisk, skivat pålägg, skuren sallad och vissa dessertostar där risken ökar för att maten ska innehålla vissa bakterier, som till exempel listeria (kan försöka sig även i kylskåpstemperatur). Genom att hetta upp maten till minst 70 grader oskadliggörs bakterien.

Om mat har möglat ska hela livsmedlet/maträtten slängas eftersom mögelgifter kan sprida sig i hela massan. Även här finns undantag: På hårdost kan mögelangreppet tas bort med marginal och resten ätas. Om sylt innehåller minst 50 % socker kan ett mindre mögelangrepp tas bort och den övriga sylten ätas.

”Går det att äta den här?”

Det är flera olika saker vi behöver ta hänsyn till när vi avgör om maten kan ätas eller inte.

• Luktar och smakar maten bra? Använd dina sinnen. Ser maten bra ut, om den luktar och smakar gott så går den i de allra flesta fall att äta.

• Är det ett känsligt livsmedel eller en okänsligare torrvara? Var generellt försiktigare med känsliga livsmedel som fisk, skaldjur, kött av olika slag, skivat pålägg och matrester än torrvaror och hela grönsaker.

• Vid vilken temperatur har maten förvarats? Hållbarheten blir oftast längre om maten har stått kallare än den temperaturanvisning som anges på förpackningen. Genom att kyla ner mat snabbt efter tillagning, förvara den kallt och snabbt sätta in varan i kylskåpet efter användning, kan hållbarheten öka.

• Är förpackningen oöppnad? Hur länge har den varit öppnad? När en förpackning öppnats kommer syre till och mikroorganismer förökar sig lättare.

• Har händer och/eller smutsiga redskap varit i kontakt med maten? Om maten läggs i rent förpackningsmaterial, och om rena redskap används i kontakt med maten, är risken för smitta och mögel mindre.

• Kan maten upphettas till minst 70 grader så avdödas de flesta mikroorganismerna och risken minskar (men vissa toxiner/gifter som bakterier kan producera kan finnas kvar).

• Människor med nedsatt immunförsvar och gravida ska vara extra uppmärksamma och äta färsk mat eller hetta upp maten innan den äts, se ovan.

 

Av Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet Väst