Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Okonomiyaki – japansk grönsakspannkaka

Detta är en fantastiskt god grönsakspannkaka med inspiration från Japan. Det lär vara en rätt som är vanlig som streetfood och kan varieras i det oändliga. Den passar alldeles utmärkt att laga i Sverige på prisvärda och närproducerade varor som ägg, vitkål, morot och lök.

För den som inte tål eller äter ägg finns en variant utan ägg här

1 port

¾ dl vetemjöl
½ dl vatten
½ msk japansk soja
2 ägg
2 dl finstrimlad vitkål (ca 75 g)
50 g finstrimlad morot
ev en lite bit purjolök eller annan lök
1 tsk riven färsk ingefära

Dressing: Blanda 1 msk majonnäs, 1 tsk japansk soja, ev lite ingefära eller chili

Matfett till stekning

  1. Blanda vetemjöl, vatten och soja till en klimpfri smet. Rör i två ägg.
  2. Strimla vitkål fint på köksmandolin eller med osthyvel. Strimla även moroten (och ev lök) fint.
  3. Riv den färska ingefäran fint.
  4. Blanda äggsmeten med vitkål, morot, ev lök och ingefära.
  5. Värm en stekpanna med matfett till drygt medelvärme.
  6. Häll i smeten och bred ut den jämnt i stekpannan. Sänk ev värmen.
  7. Stek tills ena sidan har fått fin ljusbrun färg och omeletten har stelnat.
  8. Lägg en tallrik ovanpå stekpannan och vänd upp omeletten. Låt omeletten glida ner i stekpannan och stek på andra sidan.
  9. Strö över omeletten: valfria gröna blad (spenat, ruccola, blandad sallad, krasse, skott). Ringla över lite dressing och sweet chilisås eller någon annan het sås.