Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Omelett med grönkål eller spenat

Omelett är en räddningsplanka när tiden är knapp och du vill äta något näringsrikt och bra. Tillsammans med grönkål, spenat eller andra gröna blad blir det både jättegott och proppfullt av hälsosamma och välgörande näringsämnen. Lätt att göra till en eller flera. Till flera så gör först fyllningen och stek sedan i snabb takt omeletter till var och en eller emeletter på 4 ägg i tagety och dela sedan. Servera med extra grönsaker och gott bröd

1 port

Omelett:
2 ägg
2 msk vatten eller mjölk
1-2 krm salt
lite peppar
flytande matfett eller olja att steka i (eller smör)

Fyllning:
½ liten lök
100 g grönkålsblad eller bladspenat, grovt hackat
1 lite vitlöksklyfta
salt, peppar
ev ½ msk sweet chilisås

4 cocktailtomater
lite riven, valfri ost

Extra grönsaker och bröd till servering

Hacka grönkål eller spenat grovt. Finhacka och fräs lök och vitlök ett par minuter i olja, tillsätt grönkål/spenat och fräs ytterligare en liten stund. Smaka av med salt och peppar, ev ½ msk sweet chilisås. Lägg över på en tallrik.

Rör lite slarvigt ihop omeletten: ägg, vätska, salt och peppar med en gaffel i en skål.
Värm en stekpanna med matfett så fettet är ljusbrunt och har slutats bubbla. Häll i omelettsmeten. Lyft lite i kanterna på omeletten när den stelnar och vicka lite på pannan så ny smet kan rinna ner. Omeletten skall få fin färg och ovansidan skall gärna vara lite krämig när den är klar (eller vara så stel som du själv vill). Låt omeletten glida över på tallriken. Lägg på grönkåls- eller spenatfräset. Lägg på halverade tomater och strö ev över lite riven ost.

Det skall gå snabbt att göra en omelett och jag brukar rekommendera att hellre göra flera mindre omeletter än en stor. I en normalstor stekpanna, 24 cm i diameter, är det lagom att göra en omelett på 2-4 ägg. Det kan se snyggt ut att var och en får sin egen omelett och då är det bra att göra omelett på 2 ägg.