Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Quesadillas med potatis- och ostfyllning

Matiga varma mackor som steks direkt i stekpannan. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur många smakvarianter som finns av dessa läckra små mackor. Passar bra både som tillbehör och huvudrätt med t ex en bönsallad till. Perfekt när det finns lite restpotatis i kylen.

200 g kokt potatis (kall eller varm fungerar, med eller utan skal)
1 ägg
1 dl riven, smakrik ost
½ dl matyoghurt, gräddfil eller likande
½ dl persilja eller dill, finhackad
½ liten röd lök, finhackad
2 krm salt
1 krm sambal oelek
1 liten vitlöksklyfta, pressad eller finhackad
peppar
ev smaksättning valfritt: soltorkade tomater, oliver, rökt kött, fräst svamp, örtkrydda

4 tortillabröd, gärna fullkorn, ca 20 cm i diameter (ev glutenfria)

Flytande matfett till stekning

  1. Mosa potatisen lite slarvigt. Det gör inget om det är lite skal och bitar kvar. Blanda den med ägg, ost, matyoghurt, persilja, lök, salt, sambal oelek, vitlök och peppar.
  2. Smaksätt eventuellt ytterligare genom att tillsätta små bitar av förslagen av på valfri fyllning och krydda ev till ytterligare.
  3. Fördela fyllningen på två av bröden och bred du den. Lägg det andra brödet på och tryck till.
  4. Hetta upp en panna till medelvärme och stek dem i matfett på båda sidor så det får lite gyllene yta. Sänk eventuellt värmen efter en stund för de brukar få färg ganska snabbt.
  5. Det är enklast att klippa dem i lagom stora bitar med en sax.
  6. Servera dem till valfri soppa eller som ensamrätt med en bön- eller linssallad.

Det går att göra dessa veganska. Byt osten och yoghurten mot vegetariska alternativ och uteslut ägget. Tillsätt ½ msk potatismjöl istället. Stek i olja eller mjölkfritt margarin.