Falafel på sötlupin / matlupin
Sötlupin har en fast konsistens och ett näringsvärde som påminner om soja med ett så kallat fullvärdigt protein. Bönan passar bra till bl a falafelliknande biffar.
Sötlupiner som odlas i Sverige är stora som gula ärtor, har nötaktig smak och fast konsistens även som kokta. Mycket goda.
cirka 5 port
2 dl torkade sötlupinbönor (blötläggs 1 dygn och kokas sedan ca 20-60 min)
1 msk psylliumfrön blötlagd i ½ dl vatten i ca 5-10 min
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök
½-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander (mald, torkad)
saften av 1 citron
2 msk rapsolja
½ dl kikärtsmjöl eller vetemjöl (använd kikärtsmjöl om du lagar glutenfritt)
Rapsolja till stekning
- Blötlägg lupinerna i ½-1 dygn. Häll av blötläggningsvattnet och koka bönorna i vatten som täcker bönorna hela kokningen i ca 20-60 minuter. De blir inte helt mjuka. Hälla av dem.
- Blötlägg psylliumfrön i vatten. Det bildas ett gel som ger saftighet och håller ihop ”färsen”.
- Skala vitlök och lök. Dela i bitar och lägg i matberedarskål. Hacka lite grovt. Lägg i de kokta lupinbönorna och hacka. Tillsätt de andra ingredienser och gör ett prov så det går att forma till små biffar eller bollar. Gör gärna ett stekprov så kan du känna av både konsistens och smak och justera med kryddor, mer mjöl eller vätska. Det är svårt att ge ett exakt recept eftersom bönorna kan vara ganska olika.
- När du är nöjd med smak och konsistens så forma färsen till små biffar eller bollar.
- Stek i omgångar på medelvärme (eller strax under) i olja. Du behöver inte ha så mycket olja som om du friterar, men räkna ändå med att biffarna suger en del olja för att få den rätta konsistensen och färgen.
- Bollarna kan serveras med t ex en sallad, gräddfilssås och bröd eller med pasta och tomatsås. Eller på något annat sätt som du själv gillar!
Läs mer om sötlupiner