Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

På bilden är hummusen gjord på kokt sötlupin, men den kan även göras på skalade bondbönor, kikärtor eller andra ljusa bönor.

Hummus olika varianter

Hummus finns av många olika typer och recept. Grunden är att använda någon typ av ljusa bönor som mixas med citron och vitlök. Både konsistensen och smaken påverkas förstås av vilken böna som används. Sötlupin och kikärtor har lite fastare och mindre mjölig konsistens. Vita bönor och skalade bondbönor har mer mjölig och stärkelserik konsistens.

Hummus kan smaksättas och varieras på olika sätt. Ofta används tahini som smaksättning. Tahini ger fyllighet och en god smakbrytning men den kan uteslutas och ersättas med lite mer olja.

Variera din hummus genom att blanda den med olika grönsaker, rosta vitlöken, riv ner lite citronskal eller variera kryddorna.

Servera hummus som dip, pålägg eller tillbehör till en salladstallrik. Tillsammans med picklad rödlök blir det supergott!

3 dl kokta kikärtor, sötlupin, skalade bondbönor eller andra ljusa bönor (ca 1 förp á 380 g)
1(-2) vitlöksklyftor
2 msk Raps- eller olivolja
2 msk tahini
2-3 msk färskpressad citron
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
ca 1 tsk spiskummin 
ca 1 tsk mald, torkad koriander

Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av om de är konserverade. Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt. Tillsätt mer olja, citronsaft eller lite vatten om konsistensen är för tjock. Speciellt sötlupin kan kräva lite mer vätska.

Vill du ha den mer traditionella smaken av hummus så använd tahini i din hummus.

Servera som dip, pålägg eller som del i en måltid.