Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Äpple- och havreplättar


Äpplesäsongen är lång numera, men visst är det ändå under hösten som det ibland kan uppstå ett ”överflöd”. Rätten passar som dessert efter t ex soppa, som brunsch eller matigt mellanmål.

1 port

1 dl havregryn
2-3 msk vetemjöl
1 krm salt
1 krm malen ingefära
2 krm kanel
1½ dl mjölk eller växtbaserad dryck
1 ägg
1 mindre äpple

Matfett till stekning

  1. Blanda de torra ingredienserna. Vispa ner hälften av mjölken, vispa slätt. Tillsätt resen av mjölken och ett ägg. Vispa ihop.
  2. Riv äpplet grovt på rivjärn. Du behöver inte skala det. Vänd ner det i smeten.
  3. Stek små pannkakor i medelvarm stekpanna (eller plättar i plättlagg). Låt dem stelna ordentligt innan de vänds.
  4. Servera med äppleskivor, mos, sylt eller valfria bär. Lite hackade nötter, mandel och matyoghurt är också gott till.