Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Pizza bianco med tunnhyvlad blomkål

Du anar inte hur gott det är med kronärtskockskräm och blomkål på pizza! Den kan göras på vanlig pizzabotten, men jag valde att göra den på tortilla med fullkorn. Det passar väldigt bra både med den spröda konsistensen som den tunnhyvlade blomkålen får i ugnen och den milda smaken från kål och kronärtskocka. Kapris, lite chili och osten ger lite smak. Lite persilja eller andra gröna blad strös gärna över efter gräddning för att få lite extra färg och smak.

5-6 tortillas, gärna fullkorn
1 burk kronärtskockskräm, ca 130 g
½ medelstort blomkålshuvud
ca 2 dl riven parmesan eller västerbotten
ca 30 g små kapris
ev lite chiliflakes (eller svartpeppar)

Garnera med lite grovhackad persilja eller andra gröna blad, t ex ruccola, efter gräddning

  1. Ugn 250˚C.
  2. Fördela tortillas på två plåtar med bakplåtspapper.
  3. Bred på kronärtskockskrämen.
  4. Hyvla tunna bitar av blomkålen på en mandolin. De går enklas om blomkålshuvudet är halverat och den skurna sidan läggs mot mandolinen. Blomkålen kan också hyvlas med osthyvel eller skäras mycket tunt med vass kniv. Fördela den hyvlade blomkålen på bottnarna.
  5. Häll av spadet från kaprisen. Sprid ut kaprisen över blomkålen.
  6. Strö ev över lite, lite chiliflakes. De är starka så var försiktig.
  7. Strö över den rivna osten.
  8. Grädda strax över mitten i ugnen ca 5 minuter. Vakta noga eftersom de tunna bottnarna bränner snabbt.
  9. Strö över lite grovhackad persilja eller andra gröna blad innan serveringen.

Lär mer om blomkål

Prova också att ha blomkål i pizzabotten med grönsaksfyllning på.