Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Pizza på nolltid med fräst broccoli

Pizza med en massa grönsaker på är något av en ny favorit. I vardagslag gör jag gärna pizza på tortillabröd med fullkorn. Det blir tunna och bra bottnar som mättar lite lagom. Både broccoli och pumpakärnor och fullkornsbröd är bra järnkällor. Förstärker du sedan med bönor eller linser i salladen så får du i dig ytterligare järn, fiber och protein.

 2 port

1 broccolistånd á 250 g
1 msk rapsolja
½ dl pumpakärnor
1 stor vitlöksklyfta
½-1 krm chiliflakes (kan bytas mot lite sambal oelek)
2 krm salt
1 krm mellanmalen svartpeppar
det yttersta, gula skalet av ½-1 ekologisk citron (cest)
4 tortilla bröd, mellanstora ca 20 cm i diameter (gärna fullkorn)
½ dl mjuk färskost (gärna chèvre, men vilken som fungerar)
½ dl matyoghurt
1 dl riven, lagrad ost

Servera med sallad av t ex tomater och valfria linser eller bönor

  1. Ugn 225˚C.
  2. Skala av det yttersta av broccolistjälkarna och skär dem i tunna skivor. Dela buketterna i små buketter.
  3. Skala och grovhacka vitlöken.
  4. Riv det yttersta skalet av en tvättad citron.
  5. Lägg 4 tortillas på en med bakplåtspapper klädd plåt. Blanda yoghurt och färskost och bred ut det på bröden (det går bra att bara använda en sort).
  6. Värm en stekpanna med olja och fräs broccolin en stund, ev kan du behöva slå på lite vatten för att få broccolin mjuk. Om du gör det så låt vattnet koka in och tillsätt lite mer olja innan du tillsätter pumpakärnor, vitlök, chiliflakes, salt och peppar. Fräs en liten stund.
  7. Fördela broccoliblandningen på bröden. Strö över citroncest och riven ost.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Vakta väl så det inte bränns. Bottnarna är tunna och tar snabbt färg.