Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Potatissallad med spenat, bondbönor och sugersnaps

Kokt kall potatis med en syrlig örtdressing samsas i salladen av en grön symfoni av bondbönor, sugersnaps och färsk spenat. Vacker att se på och trevligt krispig att äta. Potatissalladen passar till lite av varje! Spontant tänker jag på lax av olika slag  (inte minst varmrök), feta eller något grillat. 

På sensommaren brukar bondbönor kunna köpas färska och behöver då spritas (avlägsna själva baljan som är grov trådig, om den ska ätas behöver den kokas och trådarna passeras bort), kokas ca 2 minuter och sedan kan även bönans inre lite vita och sega hinnan tas bort (valfritt).

Bondbönor kan ibland köpas i frysdisken, de svenskproducerade främst från storhushållsgrossist än så länge. De brukar ofta har den vita hinnan kvar och kan vanligen ätas. Den vita hinnan är lite seg och har en viss beska. Plocka bort den yttre hinnan om du vill ha en mildare smak och få fram den ärtgröna färgen. De nya sorterna har vanligen tunnare hinna än de äldre, traditionella sorterna.
Får du inte tag i bondbönor så kan det gå bra med vanliga fröna ärtor eller gröna sojabönor (från frysdisken).

4 port

400-500 g kokt, kall potatis

Örtdressing:
1 knippa dill
1 knippa persilja
saften av ½ lime eller citron
1-2 msk raps- eller olivolja
2 krm salt
lite svartpeppar
1 krm socker eller lite honung

1 påse färsk babyspenat, ca 60 g
ca 100 g färska sugersnaps
ca 100 g bondbönor, de gröna bönorna (finns frusna eller köpa färska baljor och plocka ur bönorna)

Skär potatisen i bitar eller skivor.
Mixa ihop dill, persilja, citronsaft, olja och kryddor. Smaka av.
Skölj spenaten och få bort det mesta vattnet.
Skölj sugersnaps och skär dem i sneda bitar.
Förbered bondbönorna, om de är färska så förväll dem ca 5 minuter om de är späda, ev längre om de är grova. Tina dem om de är frusna. Ta bara bort de vita hinnorna kring själva bönan om de är sega och hårda.
Varva på ett fat potatis, spenat, sugersnaps och bondbönor. Ringla över örtdressingen. Mal ev över lite nymalen peppar.