Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Saftiga vegoburgare med rostad mathavre

Kocken som jag fick ursprungsreceptet av sa att havren ska rostas innan den kokas, annars riskerar burgaren att smaka havregrynsgröt. Visserligen gillar jag knaperstekt havregrynsgröt, men kanske inte som burgare.
Smeten ska bli ungefär som en ganska stadig köttfärssmet, (för er som känner igen er i matlagning med köttfärs) och gå lätt att forma biffar av. Låt gärna burgarna ligga formade och stabilisera innan de steks eller grillas. Jag har justerat från ursprungsreceptet, bl a så det nu är veganskt och har också gett förslag på olika kryddningar.

10 biffar, ca 5 port

5 dl mathavre (t ex Frebaco, ca 300 g)
1 stor gul lök, ca 100 g
1-2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 dl röda linser (ca 100 g)
1 tärning grönsaksbuljong
½ tsk salt eller 1 msk ljus soja
½ tsk mellanmalen svartpeppar
1 krm malen ingefära
8 dl vatten

2 msk psyllium- eller chiafrön som blandas med 1 dl vatten

Olja eller flytande margarin till stekning

Ytterligare smaksättning, välj t ex:
1 krm malen kryddpeppar
1 tsk rosmarin, timjan eller annan örtkrydda
1 msk senap
1 dl riven, smakrik ost (ev vegansk)

  1. Rosta torr mathavre i en stekpanna tills det är gyllene. Häll över i en gryta stor nog att sedan koka både havre och linser i och sedan blanda ner de andra ingredienserna i.
  2. Skala och finhacka löken. Hacka vitlöken riktig fint (eller pressa den).
  3. Fräs löken i lite olja i stekpannan. Lägg det i grytan tillsammans med linserna, smulad buljongtärning, salt, svartpeppar, ingefära och vatten.
  4. Koka upp och koka försiktigt i ca 10 min. Är det vatten kvar så låt det ånga bort, tillsätt istället lite vatten om det kokar torrt.
  5. Blanda psyllium-  eller chiafrön med vatten och låt det stå ca 10 minuter så det bildas ett gel. 
  6. Rör ordentligt i smeten så grynen blir lite kladdiga och smeten håller ihop mer. Blanda psyllium- eller chiafröblandningen med havre- och linsröran. Smaka av smeten med kryddor som passar dig för dagen och de tillbehör du väljer.
  7. Forma 10 burgare. Låt dem gärna ligga ca 30 minuter eller mer så blir de lättare att steka eller grilla.
  8. Stek dem på medelvärme så de blir gyllenbruna. Låt det bli stekyta innan du vänder dem. De kan grillas också, pensla dem då med lite olja och ev lite ljus soja.

Gelet som psyllium- eller chiafrön med vatten ger bidrar till saftighet och gör att vegobiffar lättare håller ihop. Gelet kan bytas mot två ägg.

Läs mer om havre