Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Kocken som jag fick ursprungsreceptet av sa att havren ska rostas innan den kokas, annars riskerar burgaren att smaka havregrynsgröt. Visserligen gillar jag knaperstekt havregrynsgröt, men kanske inte som burgare.
Smeten ska bli ungefär som en ganska stadig köttfärssmet, (för er som känner igen er i matlagning med köttfärs) och gå lätt att forma biffar av. Låt gärna burgarna ligga formade och stabilisera innan de steks eller grillas. Jag har justerat från ursprungsreceptet, bl a så det nu är veganskt och har också gett förslag på olika kryddningar.
10 biffar, ca 5 port
5 dl mathavre (t ex Frebaco, ca 300 g)
1 stor gul lök, ca 100 g
1-2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 dl röda linser (ca 100 g)
1 tärning grönsaksbuljong
½ tsk salt eller 1 msk ljus soja
½ tsk mellanmalen svartpeppar
1 krm malen ingefära
8 dl vatten
2 msk psyllium- eller chiafrön som blandas med 1 dl vatten
Olja eller flytande margarin till stekning
Ytterligare smaksättning, välj t ex:
1 krm malen kryddpeppar
1 tsk rosmarin, timjan eller annan örtkrydda
1 msk senap
1 dl riven, smakrik ost (ev vegansk)
Gelet som psyllium- eller chiafrön med vatten ger bidrar till saftighet och gör att vegobiffar lättare håller ihop. Gelet kan bytas mot två ägg.