Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Gul paprika- och tomatsoppa

En påskigt gul soppa som kan serveras som huvudrätt, förrätt eller i små glas på buffé. Servera soppa precis som den är eller tillsammans med en stekt pilgrimsmussla eller räkor på grillspett som sätts ner i soppan. Vacker färg och en smak med både lite sötma och liten touch av beska från paprikan. Paprika ger den fina gula färgen och den blir gul även med röda tomater.

Ca 4 port som huvudrätt eller 10 små glas på buffé

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 gul paprika
1 orange paprika
1 msk rapsolja eller annat flytande matfett
5-6 dl vatten
1 dl torrt vitt vin (kan ersättas med någon matsked mild vinäger + vatten eller uteslutas)
2 tärningar buljong (grönsak eller kyckling)
4 tomater (gula eller röda)
1 dl mellangrädde eller växtbaserad variant
½ msk socker
ev 2 krm salt
1 krm svartpeppar

Servera med: T ex stekt pilgrimsmussla, räkor, steka bitar av tempeh marinerade i japansk soja, bitar av gröna bönor

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur paprikorna och skär i mindre bitar.
  2. Fräs det i olja. Häll hälften av vattnet. Lägg i buljongtärningarna och koka 2-3 min.
  3. Skär tomaterna i bitar och lägg dem i grytan. Koka ytterligare ca 3 min.
  4. Mixa soppan slät och späd sedan med vin, grädde och vatten till lagom konsistens. Det enklaste är att mixa med mixerstav rakt ner i grytan.
  5. Smaksätt med socker, peppar och ev salt.
  6. Servera med valfritt tillbehör (eller helt utan) som huvudrätt, förrätt eller på en buffé.