Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Kan du byxa en filé? Fixa benfri fiskfilé

När vi köper frusen fisk är den ofta benfri. I fiskdisken kan fiskfiléerna köpas på olika sätt. Ibland är filéerna renskurna då buksidan och den lilla benraden med stickbenen är bortskuren. Men det allra vanligast är att filéerna är hela och att den lilla benraden sitter kvar. Men det är enkelt att få bort dessa.

Skölj fiskfiléerna och lägg dem på en skärbräda. Känn med fingrarna på filén var benen sitter - mitt i på den tjocka, breda delen av filén. Benraden kan vara olika lång i olika fiskar. Skär eller klipp bort benen. Känn med fingrarna så alla men är borta.

Om du ändå känner dig osäker så be personalen i fiskdisken skära bort benen.

Frusen fisk har ofta bra kvalité men den färska brukar vara extra lätt att lyckas med. Den färska håller ofta vätskan bättre och kan bli lite safttigare. Vilket du än väljer så använd termometer för att kolla när fisken är klar. Runt 52ºC i tjockaste delen kan rekommenderas. Då är fisken saftig och god. 

Sen är det bara att panera fisken, steka den gyllenbrun och servera med spenat, kokt potatis och citron. Eller vad helst du själv känner för att laga.

Chilifisk med cashewnötter | Marinerad fisk med ägg och dill | Fiskgratäng med italienskt täcker | 

Inspireras att laga fiskrätter i vår receptbank.