Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Mandel, mandelmassa och marsipan

Mandel kan användas på många olika sätt. Använd dem gärna i sallader och vegetarisk mat förutom att använda dem i bakverk, müsli och desserter. De ger god smak, tillför knaprig konsistens och bra näring. Ät dem med måtta då odlingen kräver ganska mycket vatten men också för att de är ganska energirika.

Mandel till mat, frukost, dessert och bakverk
Mandlar är gott och knaprigt i olika typer av sallader. De gör salladen lite matig och ger både protein, fiber, mineraler och bra fett. Extra god smak får mandeln om den rostas lätt i torr stekpanna. Ibland kan det passa att rosta mandeln och strö över lite salt eller ljus sojasås. Mandel passar också i müsli och gröt, i vegobiffar, vegobullar eller som snacks.
Du kan enkelt göra eget mandelsmör genom att köra mandeln i matberedare (recept). Mandelsmör är ett riktigt gott och hälsosamt pålägg.
Gissningsvis är det vanligaste användningsområdet för mandel, mandelmassa eller marsipan bakverk, desserter och konfektyr; mandelmassa i semlor, grön marsipan till prinsesstårta, julgrisar, påskkycklingar och tårtans ros. Och inte att förglömma mandel i glöggen och julgröten.

Mandelmassa och marsipan.
Tidigare fanns det regler för vad som är mandelmassa eller marsipan. Idag finns inte dessa regler längre så det säkraste sättet att få veta hur mycket mandel produkten innehåller är att läsa ingrediensförteckningen. Många håller sig dock till de gamla benämningarna då mandelmassa brukar innehålla ca 50 % mandel och 50 % socker. Marsipan innehåller oftast ca 25 % mandel och resten socker. För att få marsipan smidigare och mer lättformad till t ex figurer och tårtlock blandas ofta mandeln och sockret även med t ex glukos. I vissa sorter kan det också ingå aprikoskärnor. Aprikoskärnor, främst de bittra, skall ätas med försiktighet (läs mer här).

Skålla mandel
Mandel kan ätas med sitt tunna bruna hölje. Det ger lite extra mustig smak och innehåller näringsämnen. För ljusare och mildare smak brukar det bruna skalet tas bort genom att mandeln skållas, d v s att kokhett vatten slås över mandeln med resultat att skalet lossnar och lätt går att få bort.

Förvara mandel kallt
Eftersom mandel och mandelprodukter innehåller mycket omättat fett är det bra att förvara den i kylskåp. Då ökar hållbarheten och risken för härsken smak minskar. Det går även att frysa för längre tids förvaring.

USA och medelhavsområdet stora producenter
Mandelträdet har sitt ursprung i Asien. Idag odlas mandel för export främst i USA och Medelhavsområdet . På senare år har det uppmärksammats att de stora odlingarna i Kaliforninen bidragit till vattenbristen i området. Mandelodlingarna i medelhavsområdet är ofta lite mindre. Många av oss som varit på t ex Kanarieöarna i februari-mars har säkert sett mandelträden blomma så vackert. Eller varit där senare på året sett dess frukter. Mandel lär också kunna odlas i södra Sverige i skyddade lägen.

Mandel en känd allergen
Det är vanligt att människor med björkpollenallergiker korsreagerar mot mandel och de får klåda i t ex halsen. Ibland tåls då mandeln bättre om den är upphettad. Mandel kan även orsaka allergi med svårare symtom och därför är det vanligt att mandel (samt jordnötter, andra nötter och sesamfrön) inte serveras på t ex skolor och förskolor. För att ersätta mandeln för t ex allergiker fungerar det ibland att istället använda solros- eller pumpakärnor. Här får du tips på hur du kan ersätta mandelmassan i semlor.

Stekta äppleklyftor | Kycklinggryta med kikärt, kokosmjölk och mandel | Minisemlor | Nässelpesto | Rabarberkaka med tvist av citron