Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Beredskap: Mat, vatten och matlagning vid krisläge

Livsmedelsverket, Civilförsvarsförbundet och MSB har förslag på vilken mat som kan vara bra att ha hemma i händelse av en kris. T ex vid ett längre elavbrott, naturkatastrof, krig eller annat som gör att vi inte kan få tag i, förvara eller tillaga mat som vi är vana vid.
Att få tag i rent vatten kan också vara svårt vid en kris - har du ren dunk eller flaskor att hämta vatten i om det inte kommer rent vatten från kranen?
Det gäller att få i sig tillräckligt med energi för att orka, samtidigt som maten kan behöva tillagas utan tillgång till el och begränsad mängd vatten.

Matförråd
En kris eller elavbrott kommer ofta plötsligt och då är det bra att ha matvaror som kräver enkel och energisnål tillagning hemma.

Ha alltid ett reservförråd av mat hemma. Men omsätt kontinuerligt varorna så de inte blir för gamla. I reservförrådet passar torra livsmedel och helkonserver bra, för de kan lagras länge. Konserver kan också ätas kalla.

Kom ihåg att spädbarn och personer med specialkost behöver lämplig mat.
Även husdjur behöver foder.

Livsmedelsverkets förslag på livsmedel i reservförrådet för en vuxen person (som räcker till ungefär en vecka):

Torrvaror

 • Snabblagad pasta, matgryn, ris eller nudlar 500 g
 • Potatismospulver, 100 g
 • Torrmjölk, 200 g eller mjölk/växtbaserad dryck med lång hållbarhet utan kyla ca 2 l
 • Havregryn, rågflingor, mjöl eller frukostflingor 350 g 
 • Pulversoppa 1 påse
 • Hårt bröd, skorpor och kex, 550 g
 • Mjukt bröd med lång hållbarhet, t ex tortilla, 80 g
 • Torkad frukt 155 g
 • Mandel, nötter, frön, 265 g
 • Choklad, energibars, 100 g

Konserver

 • Kött- och fiskkonserver (t ex köttfärssås, tonfisk, makrill, ravioli osv) 1150 g
 • Ätfärdiga bönor och linser, 265 g
 • Färdiga soppkonserver 750 g
 • Grönsakskonserver, 1000 g
 • Fruktkonserver 730 g
 • Tomat- och grönsakskonserver, grytbaser, pastasås 1000 g
 • Fruktkräm, färdigblandad blåbärs- och nyponsoppa, 300 g
 • Mjukost på tub eller annat hållbart pålägg 285 g
 • Sylt, marmelad, mos 240 g

Konservera som är öppnade kräver oftast kyla. Köp gärna små förpackningar.

Fler livsmedel som är bra att ha hemma

 • Olja, ättika, vinäger
 • Kaffe, te, kakao
 • Honung, socker
 • Joderat salt, buljongtärningar, tomatpuré, kryddor
 • Mjöl, bakpulver, jäst
 • Vatten på flaska
 • Frukt, rotfrukter och grönsaker kan förvaras utan kyla om de är hela, odelade.
 • Ägg kan förvaras i rumstemperatur, men håller längre i kylskåpstemperatur.

 

Omsätt användbart förråd

Försök att ha förråd på sådant som du ändå använder så du inte i onödan får gammal mat hemma. Om det är något i Livsmedelsverkets förslag som du inte alls kan tänka dig att använda så finns det förstås annat att välja. Detsamma om du föredrar växtbaserade alternativ. Kött- och fiskkonserver kan naturligtvi bytas mot fler konserver med baljväxter och lite olja.

Personliga reflektioner

Min första reaktion på föreslaget förråd är – oj, behövs det så mycket! Vilka mängder det blir om vi är flera personer i hushållet. Det förvånar mig också att inte olja ingår i basförrådet utan som "Bra att ha hemma". Och att jag mest brister när det gäller lager av vatten.

Personligen har jag ofta torrvaror hemma av olika slag. Det är lätt att använda och omsätta i vardagen. Couscous är ett gryn som är bränslesnålt att tillaga och även vissa nudlar och snabbmakaroner. Sånt som också är så bra friluftsmat.

I mitt förråd finns även jordnötssmör, mandelsmör, tahini och liknande. Det har lång hållbarhet och passar både som pålägg och i matlagningen. Lite som snacks. Innehåller protein, fett och mineraler.

Grönsakskonserver som krossade tomater, tomatbaserad pastasås, ajvar, baljväxter och majs finns ofta i mina lager, men sällan färdigmat på burk eftersom jag sällan äter sådan i vardagen. Jag kompenserar med mer kokta baljväxter och grönsakskonserver, nötter och frön. Vissa soppor på burk är goda. Oliver är en annan konserv som brukar vara lätt att omsätt i mitt hushåll. Ananas och persikor på burk använder jag sällan, men det brukar finnas någon burk i förrådet.

Kött- och fiskkonservera kan i mitt hem vara t ex t ex tonfisk, makrill i tomatsås, musslor, sardiner eller annat proteinrikt, ibland även torkad sojafärs eller liknande.  

Ägg är ett livsmedel som står sig länge i kylskåpet och som även står sig i rumstemperatur en tid och som snabbt kan tillagas.
Den som har tillgång till mer bränsle kan ha nytta av torkade baljväxter, linser kar kort koktid särskilt om de blötlagts. Lite mjölk, torrjäst eller bakpulver kan också vara bra.

För många hushåll kan det säkert vara så att även kaffe och te är varor som är svårt att vara utan en längre tid, även om det inte tillför någon egentlig näring. Snabbkaffe är bra. Kräver ingen elbryggare utan bara hett vatten. 

Några småtetra med juice och några småflaskor med vatten är praktitsk att ta med om man snabbt behöver ge sig iväg.

Den som brukar ha frystorkad mat eller torkad mat i friluftslivet eller på vandringar kan naturligtvis ha detta som en del av sitt reservförråd. 

Utan ström och brist på bränsle

Vid en kris eller ett längre elavbrott kan mat lagas på camping- och friluftskök som drivs med sprit eller gasol.  Men placera dem inte på spisen under köksfläkten – fettet i fläkten kan fatta eld.  Se upp för bränslespill och ha alltid en hink med vatten och brandfilt i närheten. Se till att ventilationen är god när du använder köken. Engångsgrillar och kolgrillar får inte användas inomhus på grund av fara för koloxid (kolmonoxid, kolos) och brand.

Eller tillaga mat utomhus över öppen eld, på grill, Muurikkahäll, wokpanna eller vad du har att tillgå.

Vatten
Vid en kris eller ett elavbrott påverkas även vattenförsörjningen. Det är då kommunens uppgift att ordna med dricksvatten vid olika tappställen. Vattnet hämtar du sedan lättast i rena plastdunkar eller hinkar. Ha helst en dunk med skruvlock och kran. Hur länge vatten kan lagras beror på många olika faktorer: t ex hur rent vatten och kärl är rån början och hur det sedan hanteras. Om rent vattnet förvaras kallt och mörkt i rena kärl blir det svårare för bakterier att växa och vattnet hålls fräscht längre. Vatten som är rent, rätt behandlat och förvaras svalt och mörkt kan hållas fräscht i närmare ett halvt år.

Tips! Förvara vattnet i mindre dunkar eller PET-flaskor i frysen, men fyll då bara flaskorna till 3/4 och inte hela vägen upp. Det fungerar då både som dricksvatten men även som kylklampar som hjälper till att hålla låg temperatur i frysen under exempelvis längre strömavbrott.

Annat vatten som du hittar i sjöar och vattendrag kan du använda att spola toaletten med. Toaletten bör du annars inte använda om det inte finns något att spola med. Erfarenheterna säger att det inom en dag blir stopp i systemet och det blir stora problem med det sanitära.

Det finns klorpreparat för vattendesinfektion. Om vattnet hämtas från källa i naturen kan det vara påverkat av annat än bakterier, i dessa fall räcker inte desinfektion med klorprodukter som nämnts här för att ta död på till exempel parasiter som kommer från däggdjur. Kokning av vattnet dödar däremot de flesta bakterier och även parasiter och dess sporer. Det räcker med att vattnet kokar upp

 

Huvudkälla: Civilförsvarsförbundet

Kommentarer och tillägg: Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet