Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Foto: Svenskt kött, Måltid/Pelle Lundberg

Köttbullar med juliga smaker utan ströbröd

Köttbullar passar året runt, men dessa är kryddade för att passa extra bra till jul. Köttbullarna kan frysas in och plockas fram och värmas till t ex julbordet. Passa på att göra så mycket köttbullar så det räcker som middag någon av dagarna innan jul också då tiden brukar vara fylld av mycket julstök. Hemlagade köttbullar kan också vara en välkommen present till den som av olika anledningar inte själv kan eller orkar steka sina köttbullar.
Servera köttbullarna med vintriga tillbehör som t ex potatismos och en röd- eller grönkålssallad.

ca 50 köttbullar

250 g fläskfärs
250 g nötfärs
½ gul lök, finhackad
½ gul lök, finriven
smör 
1 ägg
1 dl kaffegrädde eller mjölk
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 krm malen kryddpeppar
1 krm malen ingefära

Fräs den hackade löken i smör. Lägg upp den på en assiett och kyl. Knäck ägget i en kopp. Blanda samman färsen med ägg, finriven lök, grädde, salt, peppar och ingefära. Blanda sedan ner den kalla stekta löken.
Rulla köttbullar med vattensköljda händer. Lägg köttbullarna på vattensköljt fat och ställ i kyl för att vila 15−20 minuter.

Steka i panna: Hetta upp smör i en stekpanna. När smöret tystnat är det dags att lägga ner köttbullarna. Bryn köttbullarna i omgångar i riktigt med smör tills de får en jämn fin brun färg. Börja på hög värme och sänk efter hand. Skaka pannan då och då, så att köttbullarna får fin färg runt om. Sänk sedan värmen och låt köttbullarna bli genomstekta, 3−5 minuter.
 

Steka i ugn: Värm ugnen till 200°. Bryn köttbullarna hastigt i en stekpanna på hög värme. Lägg över dem i en långpanna eller en ugnssäker form. Stek 15–20 minuter. De kan också stekas helt i ugn i 250° ca 5 minuter, vändas och stekas ytterligare ca 5 minuter. Ta ut och se om de är färdigstekta eller stek ytterligare några minuter tills de är genomstekta. En termometer skall visa minst 70-72°.

Låt köttbullarna svalna ordentligt och kyl dem sedan.

Tips
Ska du frysa in köttbullarna, lägg de kalla köttbullarna i burkar med lock och märk med tillagningsdatum. Frys in. Ta ut dem ur frysen dagen före köttbullarna ska ätas. Låt dem tina i kylskåp. Värm genom att fräsa köttbullarna i smör på låg värme i en stekpanna tills de är genomvarma.