Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »
Hummus med picklad rödlök äter jag gärna året om, men till jul smaksätter jag gärna hummusen med saffran. Den är god på kex och bröd med sötsyrlig, picklad rödlök.
Hummusen passar bra på julbordet eller som ett tilltugg innan maten. Det går utmärkt att använda svenskodlad sötlupin, bondböna eller andra ljusa bönor till hummus. Konsistensen blir olika och du kanske behöver justera mängden vätska. Sötlupiner brukar kräva lite mer vätska.
Gillar du inte alls saffran så hoppa över den och smaksätt traditionellt med spiskummun och koriander istället. Det är gott det också. Vill du förstärka citrussmaken så smaksätt gärna med lite citroncest (det yttersta, gula av citronskal).
½ förp saffran
1 krm salt
½ msk vatten
3 dl kokta kikärtor (motsvarar 1 förp ca 380g) eller andra ljusa bönor
1 liten vitlöksklyfta
1 msk raps- eller olivolja
2 msk tahini (sesampasta)
2 msk färskpressad citron (ca ½ citron)
ev lite vatten (beror på bönor och om du ska spritsa eller inte)
½ krm svartpeppar
ev ½ tsk sirap eller honung
ev lite mer salt
Vid servering. Spritsa hummus på crostini eller bröd. Garnera med picklad rödlök och eventuellt persilja.
Hummus är också gott med t ex tomat och paprika samt äpple. Det passar bra med lite syrlighet och sötma till hummus.