Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fröknäcke

Fröknäcke är omtyckt och lättbakat och även glutenfritt. Det kan smaka lite olika beroende på vilken olja som används, olika val av frön eller om du väljer att smaksätta det med kryddor. Degen skall bli ganska lös, men majsmjöl av olika fabrikat kan variera lite, så ta inte riktigt allt vatten med en gång.

Till en plåt ca 30 x 40 cm

2 dl majsmjöl (majsmjöl kan vara lite olika så ev behövs lite mer)
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
½ dl linfrön
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2-2½ dl kokande vatten

  1. Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Koka upp vattnet.
  3. Lägg alla torra ingredienserna i en bunke och rör om.
  4. Häll i rapsolja och kokhett vatten och rör om. 
  5. Häll sedan ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och lägg ett bakplåtspapper över degen.
  6. Platta ut degen med hjälp av en kavel eller med händerna.Ta bort det översta bakplåtspappret.
  7. Skär upp degplattan i rutor med en sporre eller lilleman.
  8. Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda i mitten av ugnen på 150 grader i cirka 1 tim.

Variation:

Smaksätt med ca 1 tsk valfria brödkryddor som t ex anis, fänkål eller timjan eller 1 tsk pepparkakskryddor + 1 msk sirap (OBS, gräddningstiden kan minska något). Det kan också vara gott att smaksätt med någon örtkrydda, dill eller lite vitlök.

Fröna i receptet kan varieras med t ex pumpakärnor, melonkärnor, kokos eller hackade nötter.