Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Helstekt kalkon á la Ingelsta

Till juldagens middag passar denna variant av kalkon alldeles ypperligt. Eller varför inte till nyår eller någon annan gång när du vill bjudapå något extra festligt.

Ca 12 pers

1 hel kalkon, ca 5 kg
1 citron
½ smält smör
salt och peppar
några droppar soja 

Fyllning:
1 påse katrinplommon
1 knippe persilja
5 klyftade äpplen 

Till långpannan:
lök och morötter
5 torkade enbär
vatten

Tina kalkonen bara så mycket att den går att hantera.
Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen” så att citronen fyller ut det tomma skinnet uppe vid halsen. Fäst eventuellt med steknål.
Stoppa fyllningen i kalkonen och bind ihop lårbenen.
Gnid in kalkonen med den andra halvan citron.
Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om.
Stek kalkonen i 225° så att den blir brun runt om.
Häll på vatten och sänk temperaturen till 175°.
Stek vidare med först ryggen uppåt och sedan sidorna.
Ös då och då. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. 
Beräkna 30 minuters stektid per kilo kalkon. Hit kan kalkonen förberedas.
Sila skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp på ugnssäkert fat.
Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie. Ta bort folien de sista minuterna, pensla eventuellt med smält smör och sätt ugnen på grill.

Koka upp skyn till såsen och red av med idealvetemjöl. Låt koka några minuter och tillsätt grädde och eventuelltspad från katrinplommon. Krydda med salt och peppar och smaka till sist av såsen med portvin eller portvinsgelé.

Servera kalkonen med kokt potatis eller klyftpotatis, sås, rödkål, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick portvinsgelé i.
I stället för kokta grönsaker kan man servera en sallad gjord på strimlad grönkål, blandad med små äppelbitar och rårörda lingon.

 

Kalkon i juletid