Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Pumpahummus

Pumpahummus får en varm gul färg med en fin smakbrytning av apelsin, ingefära och tahini. Vill du ha intensivare gul färg så tillsätta lite gurkmeja. Pumpahummusen är god som tillbehör till en plocktallrik med lite av varje eller som smörgåspålägg tillsammans med lite grönt eller rostade frön.

300 g pumpa utan skal
ca 3 dl kokta kikärtor, vita bönor eller kokta gula
en liten bit ingefära, 4-5 tunna skivor
1 klyfta vitlök
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
2 msk tahini
2 msk färskpressad apelsinjuice
1 msk raps- eller olivolja

Skär pumpan i bitar utan skal och rosta den i ugnen 225 grader eller i en stekpanna tills den är mjuk. (Eller skala efter rostning).
Häll av kokspadet från ärtornas eller bönorna. 
Lägg i en matberedare: Pumpa, bönor/ärtor, tunna skivor av ingefära, vitlök i grova bitar och kryddor. Mixa. Späd med pressad apelsin, tahini och olja till slät konsistens. Smaka av med kryddor och salt. Vill du förstärka smaken av citrus så kan lite extra rivet apelsinskal passa som smaksättare.

Färgsätt med gurkmeja för gulare färg.

Läs mer om pumpa:

Härliga pumpa , Halloween - pumpornas helg