Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »I oktober är det högsäsong för potatis, svamp och squash. Därför passar gratängens råvaror, men också den lite vilda smaken som timjan kan ge, särskilt bra när kvällarna blir mörkare. För visst är gratäng väldigt gott såhär på hösten? Gratängen kan ätas som ensamrätt men passar också bra tillsammans med t ex lax, kyckling eller vilt.
Ett lite syrligt tillbehör passar till. Den syrliga broccolisalladen passar bra till, men jag fantiserar också om att rårörda lingon kan förhöja färgintrycket samt tillföra syra och lätt sötma.
Ca 4 portioner som ensamrätt
Ca 500 g skogschampinjoner eller annan valfri svamp
2 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja eller flytande margarin
½ msk timjan
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 förp kokta gröna linser, ca 300 g kokta
2 squash, medelstora
1 msk olja
1 krm salt
800 g potatis, tvättad oskalad
5 dl matlagningsgrädde eller motsvarande växtbaserad
1 tsk salt
1-2 krm mellanmalen svartpeppar
Servera med t ex broccoli i syrlig dressing: 400 g lättkokt broccoli kyls ner och blandas med saft av 1 lime, ½ msk rapsolja, hackad gräslök och lite salt. Rårörda lingon eller picklad rödlök kan också passa bra till.