Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Potatisgratäng med vild höstsmak

I oktober är det högsäsong för potatis, svamp och squash. Därför passar gratängens råvaror, men också den lite vilda smaken som timjan kan ge, särskilt bra när kvällarna blir mörkare. För visst är gratäng väldigt gott såhär på hösten? Gratängen kan ätas som ensamrätt men passar också bra tillsammans med t ex lax, kyckling eller vilt.

Ett lite syrligt tillbehör passar till. Den syrliga broccolisalladen passar bra till, men jag fantiserar också om att rårörda lingon kan förhöja färgintrycket samt tillföra syra och lätt sötma.

Ca 4 portioner som ensamrätt

Ca 500 g skogschampinjoner eller annan valfri svamp
2 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja eller flytande margarin
½ msk timjan
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

1 förp kokta gröna linser, ca 300 g kokta

2 squash, medelstora
1 msk olja
1 krm salt

800 g potatis, tvättad oskalad
5 dl matlagningsgrädde eller motsvarande växtbaserad
1 tsk salt
1-2 krm mellanmalen svartpeppar

  1. Tvätta och hacka svampen i små bitar. Skala och hacka löken fint. Finhacka vitlöksklyftorna.  Fräs detta i olja eller flytande margarin. Det tar sin stund att fräsa eftersom det är ganska mycket svamp. Smaka av med timjan, salt och peppar.
  2. Häll spadet av de kokta linserna och skölj dem ev. Blanda ner linserna i svampröran.
  3. Skär squashen i 1 cm tjocka skivor på längden. Stek skivorna i stekpanna på bägge sidor så de får lite färg. Salta lite lätt. Lägg dem åt sidan.
  4. Tvätta potatisen, du behöver inte skala dem. Skär dem i tunna skivor och blanda skivorna med grädde, salt och svartpeppar i en bunke.
  5. Ta fram en ugnsform, ca 30 x 20 cm, med minst 5-6 cm hög kant. Lägg 1/3 av potatisklyftorna i botten. Fördela därefter hälften av svampröran och hälften av squashen. Lägg på ytterligare ett lager av potatis, svampröra och squash. Avsluta med ett lager potatis och häll över grädde som är kvar i bunken.
  6. Tillaga gratängen i nedre delen av ugnen, 200˚C, i ca 60 minuter. Känn med en provsticka så potatisen är mjuk.

Servera med t ex broccoli i syrlig dressing: 400 g lättkokt broccoli kyls ner och blandas med saft av 1 lime, ½ msk rapsolja, hackad gräslök och lite salt. Rårörda lingon eller picklad rödlök kan också passa bra till.