Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »
Foto: Björn Tesch, Svensk Potatis
Smaksätt gärna potatismos på olika sätt för att få variation. Prova med något av smakalternativen, eller varför inte alla på en gång? Det är ingen extra tillsats av matfett, mjölkens fett är tillräckligt för att få rätt konsistens
4 portioner
1 kg potatis, välj din egen favoritsort helst en mjölig sort
1½ - 2 dl mjölk, mängd beroende på potatis
1 - 1½ tsk salt
½ krm vitpeppar
Välj någon av följande smaker
Wasabikryddat mos
1 tsk Wasabi
Potatis- och rotfruktsmos
byt ut 3 potatisar (ca 200 g) mot 1 morot och en bit selleri
Gyllene mos
2 msk mango chutney
2 krm tabasco
2 krm gurkmeja
1 krm salt
Kryddigt mos
1 dl gräslök, hackad
1 krm muskotnöt, malen
1 krm spiskummin
½ tsk chilipulver
1 dl (50 g) gröna oliver, hackade
2 krm salt
1. Skala potatisen och lägg den i kokande vatten. Koka den mjuk under lock tills
innertemperaturen är 96°.
2. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med elvisp, potatisstöt eller.
pressa genom en purépress
3. Värm mjölken och späd under omrörning tills moset har fått lagom konsistens. Rör eller vispa moset luftigt med gaffel eller elvisp.
4. Krydda med något av alternativen och smaka av.
Receptkälla: Svensk Potatis.
Receptmakare: Eleonor Schütt och Margareta Andersson