Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Kycklingsallad med nektariner och mild currydressing


En matig sallad som passar på sommaren och tidig höst när nektarinerna är som bäst. Bra att göra om du har rester av grillad eller stekt kyckling. Varma vackra färger och en god blandning av syra, sötma, curry och rostade frön.

4 port

2 dl risoni (eller pärlcouscous) eller annan pasta
gurkmeja
lättsaltat vatten

Dressing:
2 msk rapsolja
1 msk curry (smaka dig fram till rätt styrka)
1 msk honung
1 msk vinäger
½ krm salt

400 stekt eller grillad kyckling (eller salladskyckling)
½-1 huvud romansallad (eller annan sallad)
2 nektariner
½ gurka

Strössel:
½ dl rostade sesamfrön eller pumpakärnor (eller en blandning)
ca 1 krm flingsalt

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet men häll också i ca 1 msk gurkmeja i kokvattnet för att få vacker färg på pastan.
  2. Låt pastan bli kall genom att spola den i kallt vatten. Låt rinna av.
  3. Blanda dressingen. Honungen kan behöva smältas lätt. Smaka av.
  4.  Riv salladen i mindre bitar. Kärna ur och skär nektarinerna i klyftor. Skala, halvera och gröp ut kärnorna ur gurkan. Skär den i halvmånar.
  5. Rosta sesam- och/eller pumpafrön i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Bland ev fröna med flingsalt.
  6. Skär kycklingen i lagom bitar.
  7. Blanda pastan med hälften av dressingen.
  8. Lägg på ett serveringsfat: sallad, risoni eller annan pasta, nektariner, gurka o kyckling. Häll över resten av dressingen. Strö över strösslet.
  9. Den som är hungrig kanske vill ha bröd till.

Pastan kan bytas mot matvete eller andra gryn.

Har du rester av kyckling som känns lite smaklös eller torr så blanda köttet med hälften av dressingen och låt den dra en stund innan den läggs på salladen.