Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Honung – med sötma från naturen

Inte är det väl konstigt att honung varit eftertraktad och hyllad i alla tider. Tänk vilken skatt detta måste ha varit innan det fanns billigt socker att tillgå. Det är fascinerande att få veta mer om binas viktiga uppgifter och lära sig mer om honungens olika egenskaper och upptäcka dess varierande smak, färg och konsistens. Små mängder honung kan lyfta smaken i många olika rätter men vill du ha den antibakteriella egenskapen kvar så skall honungen inte hettas upp. Enligt vissa uppgifter är det honungens dag 20 augusti, men efter att ha googlat runt verkar det som att dagens firas mest när det passar under försommar, sommar och tidig höst.

Honung är en ren naturprodukt som bina bildar av blomnektar. Honungen samlar bina i vaxkakor som sedan biodlarna slungar för att honungen skall bli fri. Därefter silas honungen. Nyslungad honung är alltid flytande. Efterhand så kristalliserar sig honungen och blir mer fast. Honungen rörs för att få en smörig och jämn konsistens innan den paketeras.

Smak, färg, region
Honungens färg och smak påverkas av vilka växter som de samlat nektar ifrån. Kristalliserad blir den mer eller mindre fast och färgen varierar från vitt via gula nyanser till brunaktig.
Det är väldigt spännande att höra en duktig biodlare berätta om binas alla uppgifter, hur bina kommunicerar och olika saker som påverkar honungens smak och kvalité. Idag blir det allt vanligare med honung som är specificerad med information om vilka växter som bina hämtat nektar från och i vilken region den är producerad. Honungen är lika skiftande som olika sorters vin och choklad och det kan vara intressant att göra en honungsprovning.

Bin bidrar med pollinering och honung
Bina är jätteviktiga i naturen eftersom de pollinerar växterna och pollinering är en försutsättning för att vi skall få de flesta frukterna, bären och grönsakerna. Cirka en tredjedel av all den mat vi äter är beroende av pollinering och två tredjedelar av alla odlade grödor sunt om i världen är avhängiga av pollinering. Skördarna kan öka om pollineringen är effektiv.

Närings och egenskaper
Honung innehåller snabb energi från fruktsocker och druvsocker samt enzymer, pollen och lite mineraler. Inom naturmedicin har den traditionellt använt för sin bakteriedödande effekt. För att denna effekt skall finnas kvar skall honungen inte hettas upp. Hur nyttig honungen egentligen är tvistar de lärda om, men vi kan konstatera att bina är ovärderliga för pollinering och att den jämfört med vitt socker verkar ha hälsofördelar. Använd gärna honung, men med måtta!

Ge inte honung till barn under ett år.
Honung kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift, botulin.

Förvaring
Långtidsförvara honung i oöppnad burk mörkt och svalt, inte över 15 grader. Oöppnad håller den minst 2-3 år. Om honungen skiktar sig eller det bildas rimfrostmönster mot burken har den troligen förvarats vid fel temperatur, men det går bra att använda den ändå. Om honungen börjar jäsa kan den haft för hög vattenhalt eller förvarats för varmt. Den är inte otjänlig utan kan användas i matlagning och bakning. Ställ in den i kylskåpet så jäsningen avstannar.

 

Ingefärsdoftande rotfruktssallad |Basilikamarinerad rostbiff | Mumsig och krispig müsli | Chokladbollar raw