Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Krossad potatis med dill och gräslök

Krossad potatis som rostas i ugnen passar både som varm på bilden till t ex grillmat. Men det är också gott som plockmat, antingen som de är med en dipsås eller guacamole, eller låt dem svalna och toppa med en klick rom och crème fraiche eller keso.

1 kg små potatisar, gärna med skal
½ dl smör- och rapsolja eller bara olja
2 msk vinäger
1 tsk salt
Peppar
½ dl finhackad dill
½ dl finhackad gräslök

  1. Skrubba potatisarna noga.
  2. Ugn 225 grader.
  3. Koka potatisen nästan färdiga i lättsaltat vatten, 8-10 minuter. Känn med en sticka så att de är klara. Häll av vattnet, häll potatisen i en bakpappersklädd långpanna.
  4. Låt potatisen ånga av, lägg i hälften av oljan. Rör om så oljan fördelas jämnt över potatisarna. Lägg potatisarna på plåten. Tryck till potatisarna med t.ex. botten på en skål eller handen, så att de krossas något. Baka mitt i ugnen 30 minuter.
  5. Ta ut och vänd potatisarna, ringla på olja och ställ in igen ca 30 minuter eller tills de är gyllene och krispiga på ytan. Smaksätt genom att ringla vinäger över potatisen, salta och peppra. Avsluta med att strö över finhackad dill och gräslök.
  6. Servera till grillmat, Också gott som plockmat, antingen som de är med en dipsås eller guacamole, eller låt dem svalna och toppa med en klick rom och crème fraiche eller keso.