Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Kikärtssoppa med Bruschetta

4 port

 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk rapsolja

1 buljongtärning

5 dl vatten

2 burkar kokta kikärtor á ca 350 g

1-2 dl matlagningsgrädde eller liknande

2-3 msk nypressad citron eller lime

Ev lite peppar och salt

 

Bruschetta

4 skivor bröd, t ex bondbröd men även grövre bröd går bra

2-3 tomater

1 msk rapsolja

2 msk kapris

Lite finhackad rödlök eller gräslök

svartpeppar

1 dl riven stark ost

 

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Börja med att förbereda fyllningen till bruschettan. Klyfta, kärna ur och skär tomaterna i tärningar. Blanda tomat, olja, kapris, hackad lök
    svartpeppar och riven ost. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs lök och vitlök i 1 msk olja. Tillsätt buljongtärning och vatten. Låt sjuda ca 5 min.
  4. Fördela röran på brödskivorna. Gratinera dem ca 8 min mitt i ugnen.
  5. Skölj kikärterna. Tillsätt kikärter till soppan.
  6. Mixa soppan slät med mixerstav. Häll i grädde och citron. Värm under omrörning. Späd till lagom konsistens och smaka av med peppar, ev salt och kanske mer syra.
  7. Strimla sockerärterna och lägg dem i soppan vid servering. Ringla ev över lite kallpressad olja. Servera med bruschetta.

Variation: Toppa soppan istället med t ex rostade frön, knaperstekt bacon, fräst svamp, färska örtkryddor eller rester av rökt kött. Istället för kikärtor så går det bra att använda ljusa bönor.

Soppan kan lätt veganiseras genom att använda växtbaserad grädde och att utesluta osten eller använda vegansk produkt. Alternativt så kan osten bytas mot strimlade soltorkade tomater.