Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


10 snabba om gluten och celiaki (glutenintolerans)

  1. Gluten är en naturlig beståndsdel – ett protein – i vete, råg och korn. Gluten gör brödet luftigt.

 

  1. Vi har ätit spannmål i över 10 000 år och gluten är ett protein som alla andra. Däremot är gluten skadligt för dem som har celiaki (glutenintolerans).

 

  1. Gluten kan ätas av alla som inte har sjukdomen celiaki (glutenintolerans). Det finns dock de som kan ha andra problem av att äta spannmål, t ex en allergi.

 

  1. Vid magproblem – gå till läkare och låt sjukvården ställa diagnos för att säkerställa vad problemen beror på. Utesluter du gluten innan diagnos ställts blir det svårare att ställa en riktig diagnos.

 

  1. Celiaki är en livslång, autoimmunologisk sjukdom som betyder att kroppen reagerar på sin egen vävnad. Sjukdomen kan alltså inte ”gå över” till skillnad från t ex en spannmålsallergi.

 

  1. Gluteninnehållet påverkas inte av surdeg eller om brödet är grovt, fint eller vitt. Men mest gluten finns det i vete.

 

  1. Bröd bakat på hela korn och bröd bakat på råg, korn och havre kan vara bra för tarmens bakterieflora och kan bidra till mindre ont i magen hos vissa personer med orolig mage. Det har dock inte med gluten att göra.

 

  1. Cirka 2-3% av befolkningen i Sverige lider av sjukdomen celiaki. Tarmluddet försvinner och näringen tas inte upp. Vid celiaki ska maten vara glutenfri resten av livet. Då växer tarmluddet tillbaka (i de allra flesta fall). Äts mat med gluten skadas tarmluddet igen.

 

  1. Havre är glutenfritt men rester av andra sädesslag kan finnas kvar från produktion och malning. Det finns så kallad ren havre som är glutenfri.

 

  1. Den som utesluta gluten och spannmål ”i onödan” går miste om prisvärd och klimatsmart mat som innehåller t ex fiber, B-vitaminer, järn och andra skyddande ämnen som finns mest av i fullkornsprodukter. Fullkorn kan minska risken för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, tjock- och ändtarmscancer. Fullkorn kan också hjälpa till att hålla vikten eftersom fibrerna mättar bra.

 

 

Källa: Brödinstitutet.se och livsmedelsverket.se