Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Långsam introduktion av gluten till spädbarn

Nyare forskningsrön visar att långsam introduktion av mat med gluten till spädbarn är viktigare än tidpunkten för när gluten introduceras. Amning är bra av olika anledningar, men amning under glutenintroduktion verkar inte skydda mot just glutenintolerans (celiaki).

Livsmedelsverket justering i rådet om mat för spädbarn innebär följande: Långsam och försiktig introduktion av små mängder mat med gluten någon gång 4-12 månader.  Med små mängder menar de t ex en liten sked gröt eller en munsbit bröd.

Glutenintolerans (celiaki) är en så kallad autoimmun sjukdom, som innebär att man inte tål de proteiner som finns i vete, råg och korn. Hos glutenintoleranta skadas tarmen när de äter gluten, vilket ger näringsbrist. Sjukdomen växer inte bort.

Läs mer här: Celiaki – att inte tåla gluten

Mer information och råd om spädbarnsmat finns på livsmedelsvekets hemsida.

April 2016