Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Celiaki - att inte tåla gluten

Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn och produkter där dessa ingår. Om en person med celiaki (kallas också glutenintolerans) får i sig gluten skadar detta tarmen och näringsbrister och olika symtom kan uppståSjukdomen är kronisk och går inte över vilket innebär att dieten är livslång.

De allra flesta rena råvarorna innehåller inte gluten. Gluten finns bara i vete, råg och korn. Men dessa letar sig in i flera livsmedel, hel- och halvfabrikat. Så det gäller att vara påläst, frågvis och uppmärksam för att maten skall bli den rätta.

Den som har celiaki och äter mat med gluten får en inflammation i tunntarmen som skadar tarmluddet. När tarmluddet skadas tas inte vissa vitaminer, mineraler och andra ämnen upp vilket kan ge mer eller mindre symtom och näringsbrister.  I de flesta fall återbildas tarmluddet om maten är glutenfri.  Det är därför viktigt att maten alltid är glutenfri, även om personen i fråga inte får ont i magen, diarré eller får andra uppenbara symtom. De vanligaste symtomen hos små barn är diarré och dålig tillväxt. Hos vuxna är det vanligare med oförklarlig trötthet och lågt blodvärde mm vid obehandlad celiaki.

Vid misstanke om celiaki skall sjukvården kontaktas för att ställa diagnos. Personen som misstänks ha celiaki ska vanligen fortsätta att äta gluten tills undersökningarna är gjord, annars blir svårt att ställa en riktig diagnos.

Det är inte ovanligt att en person med obehandlad celiaki har problem att bryta ner laktos (mjölksocker). Därför är det lurigt att utesluta laktos vid mag- och tarmproblem utan att känna till grundorsaken. Om en person med obehandlad celiaki utesluter laktos kanske besvären från mage och tam minskar men grundorsaken kvarstår och tarmen med skadat tarmludd förblir oläkt.

Det är ca 1-2% av Sveriges befolkning som har celiaki. Sannolikheten för att ha/få celiaki ökar om någon släkting har celiaki eller någon annan autoimmunologisk sjukdom.

Celiaki är en kronisk, d v s livslång, sjukdom. Den skall inte förväxlas med allergi mot spannmål eller vete. Visserligen kan dieten bli snarlik den vid celiaki, men orsaken bakom och symtomen skiljer sig åt. En allergi kan växa bort vilket inte celiaki gör.

En ganska ovanlig form av celiaki heter dermetitis hepitiformis (DH) och drabbar huden med kliande blåsor på knä, skinkor och armbågar.

Samma diagnos - olika produkter
Ska du bjuda en person som har celiaki på mat eller fika så fråga gärna vad hen tål och brukar äta. Säkra kort är att satsa på rena råvaror och rena kryddor. Rena grönsaker, frukt, bär, potatis, rotfrukter, olja, ris, baljväxter, ägg, fisk, kött, fågel, mejeri osv går bra.

Personer med celiaki kan vara olika känsliga mot de små restmängder av gluten som kan finnas i glutenfria produkter. Bli därför inte förvånad om två personer med celiaki behöver välja olika produkter. Den ena kanske väljer naturligt glutenfria produkter (som är baserade på t ex majs, potatis och ris) och den andre väljer produkter med vetestärkelse. Någon använder produkter med mjölk, andra utan.

Det finns många glutenfria och kontrollerade råvaror i butiken som kan ersätta t ex bröd, kakor, pasta och redning. Säkrast är att välja dem med det överkorsade axet som är speciellt hanterade och kontrollerade för att minska inblandningen av gluten. Produkter märkta med det överkorsade axet får innehålla max 20 milligram gluten per kilo (vilket är den gräns som satts internationellt för att få kalla en produkt glutenfri). Men fråga gärna personen i fråga innan så du vet att du köper en produkt som passar.

Havre innehåller i sg inte gluten, men kan ibland kontamineras (förorenas) med gluten från vete, råg eller korn under produktionen. Använd därför så kallad "ren havre" märkt med det överkorsade axet.

Ingredienslexikon
Det finns ett ingredienslexikon som kan hjälpa dig att snabbt och enkelt slå upp ingredienser, tillsatser och beteckningar i mat. Där får du reda på om de innehåller gluten, laktos, mjölk- eller sojaprotein. Boken redogör även för bl a märkningsregler och allergenmärkning samt viktiga ord översatta till olika språk. Boken kan köpas från celiaki.se och finns också som app.

Andra probelm med spannmål och gluten
Om det istället för celiaki rör sig om en allergi mot spannmål för kan den plötsligt växa bort eller försvinna vilket inte celiaki gör.Det finns även personer som får mer ospecifika problem av att äta spannmål och mat med gluten utan att ha celiaki eller allergi. Kanske kan personen äta begränsade mängder med mat som innehåller gluten. Ibland handlar detta om att deras mage och tarm är känslig för vissa typer av kolhydrater och fiber. Att begränsa innehållet av spannmål och gluten är en annan sak än att utesluta det. Var uppmärksam på vilket tillstånd det handlar om.

Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, Hushållningssällskapet

April 2018